Hlavní obsah

Bývalá starostka se před soudem zpovídá z převodu domu

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové v pátek odročil odvolací líčení v případu bývalé starostky obce Prosečné na Trutnovsku Dany Honcové (50). Ta byla loni v říjnu potrestána trutnovským soudem třemi lety vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a podvod. Podle rozsudku se Honcová v roce 2002 provinila tím, že převedla bez souhlasu obecního zastupitelstva obecní bytový dům na soukromou osobu.

Článek

Nový majitel měl převést peníze na věřitele obce. Nic však nezaplatil a obci tím vznikla škoda nejméně 3,9 miliónu korun. Případ vyplul na povrch v roce 1999, kdy obec začala s rekonstrukcí nemovitosti bez toho, aby na opravu měla kromě státní dotace ještě další peníze. Obec prostavěla dotaci a firmě, která ze stavby odešla na jaře 2000, zůstala dlužná.

Honcová také zfalšovala podpis úřednice na podvrženém usnesení obecního zastupitelstva, které předložila trutnovskému katastrálnímu úřadu. Záměr o prodeji nebyl zveřejněn na úřední desce a nebyl také proveden znalecký posudek nemovitosti, konstatoval loni na podzim trutnovský soud. Honcová tvrdí, že prodej byl řádně odsouhlasen zastupiteli koncem srpna roku 2001.

Proti rozsudku se odvolaly obě strany

Odvolala se nejen Honcová, ale i státní zástupce. Ten se domáhá rozšíření trestu o nejméně pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech. Advokát Honcové Josef Doležal tvrdí, že se jeho klientka sice dopustila několika technických chyb, ale její činnost nesměřovala ke způsobení škody. "Stačil by trest podmíněný," řekl.

V pátek svědčil před odvolacím senátem i bývalý člen zastupitelstva Jaroslav Kandl, který při jednání zastupitelů v srpnu 2001 působil jako zapisovatel. Uvedl, že po soudním jednání v Trutnově objevil náhodou u sebe doma v krabici mezi jinými písemnostmi zápis, který má potvrzovat, že se o prodeji domu v roce 2001 hlasovalo a byl schválen. Objevené dokumenty předal Honcové a ta je připojila ke svému odvolacímu spisu.

Na dotaz soudu, proč je neodnesl na obecní úřad novému starostovi, Kandl odpověděl, že předat je bývalé starostce mu připadalo normální. "Prostě jsem jí to dal," prohlásil. Honcová to komentovat odmítla. Bývalý místostarosta Jiří Grúz (nezávislý, tehdy zvolen za ODS) je jedním z těch, kdo tvrdí, že prodej domu zastupitelstvo řádně odhlasovalo.

"Veřejné nebo neveřejné zasedání, my jsme to takhle neoddělovali," odpověděl na dotaz soudu. Zároveň připustil, že některé projednávané záležitosti se nemusely objevit v zápisech.

Obec je úplně na dně

Současný starosta Prosečného Jiří Bachtík (nezávislý, za KSČM) uvedl, že obec případ přivedl do značných problémů. "Prodali jsme polovinu obecních lesů a jeden objekt, do konce června splatíme dva a půl miliónu korun," vyjádřil se pro ČTK. Obec dluží stavební společnosti ještě zhruba 2,5 miliónu a 1,6 miliónu korun bude muset vrátit státu. "Splácení dluhů zcela zarazilo obecní investice," dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám