Hlavní obsah

Boří les vydává tisíce kusů munice

Právo, miv
Boří les

Z deseti na osm let by se mohla zkrátit doba, potřebná na odminování Bořího lesa na Břeclavsku od válečné munice. V pondělí se pyrotechnici pustili do páté etapy prací. Četnost nálezů pozůstatků války se ale výrazně zvyšuje.

Pyrotechnický průzkum v Bořím leseVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Ve třetí etapě průzkumu jsme našli víc munice než v první a druhé dohromady. Ano, byly tam případy, že třeba byl hektar lesa zcela bez nálezu, ale pak na dalším jsme pokořili magickou hranici tří stovek kusů munice na hektaru. Celkem jsme v této etapě našli 3826 kusů,“ uvedl vedoucí prací na čištění lesa Jiří Chládek ze společnosti Borgata. Třetí etapu jeho lidé zvládli za rovných sedm měsíců a v pondělí se pustili do páté. Čtvrtou v současnosti zajišťuje jiná společnost.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Chládek ukazuje jeden z nálezů, dělostřeleckou minu ráže 82 milimetrů.

„V tuto chvíli tak máme hotovou či rozpracovanou zhruba polovinu z 550 hektarů, které je třeba odminovat. Je tak reálný předpoklad, že práce zkrátíme z deseti na osm let,“ uvedl ředitel Lesního závodu Židlochovice podniku Lesy ČR Miroslav Svoboda. Souhrn z již dokončených 150 hektarů představuje 6472 kusů nalezené munice.

„Zhruba třetina nálezů, především dělostřelecké granáty a iniciátory, je ve stavu, který neumožňuje transport a nálety se musí likvidovat na místě,“ řekl náměstek ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Miloslav Žán. V 86 nutných odstřelech tak na místě zlikvidovali 1912 kusů munice.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Každodenní práce pyrotechniků, s minohledačkou prohlížet Boří les.

Foto:

Podle Chládka jsou prohledávaná místa již v oblastech, kde byly sklady někdejší muniční továrny. Tomu odpovídá situace. „Zatímco někde zvládneme za jeden až dva dny vyčistit hektar lesa, už jsme narazili na místo, které jsme dělali čtrnáct pracovních dnů a na dva dny jsme tam potřebovali bagr. A teď je před námi notně zarostlý les, hotová džungle a místo s kráterem o průměru třicet metrů s devítimetrovou hloubkou,“ řekl pyrotechnik.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Každodenní práce pyrotechniků, s minohledačkou prohlížet Boří les.

„Zažili jsme tady i kuriózní nález munice. Protitankový granát ráže 75 milimetrů maďarské výroby se od ostatních lišil, nebyl rezavý, ale nabarvený. Očividně ho měl někdo doma a po výbuchu ve Vrběticích si asi uvědomil, co riskuje, tak jej odnesl a pohodil v Bořím lese,“ uvedl policejní pyrotechnik Bohuslav Kuda.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jiří Chládek ukazuje jeden z nálezů, dělostřeleckou minu ráže 82 milimetrů.

Problémem Bořího lesa je smutné dědictví druhé světové války. Nacistickou muniční továrnu likvidovali při ústupu nejprve sami Němci, co tam zůstalo, chtěli zlikvidovat Rusové, kteří navíc přidali množství nepotřebné trofejní munice.

Hromady měl zneškodnit výbuch, jenže exploze do okolí rozmetaly spousty střepin, ale i tisíce kusů munice, která se za letu vzduchem navíc mohla odjistit. V tom je  nebezpečí lesa.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Každodenní práce pyrotechniků, s minohledačkou prohlížet Boří les.

Část lesa vyčistila armáda, stát nechal na počátku tisíciletí vyčistit 250 hektarů. Aktuální průzkum má zlikvidovat zbylá nebezpečí, i proto, aby cyklisté při cestách krajinou Lednicko-valtického areálu nepotkávali tabule varující je před vstupem do lesa.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Detail jednoho z nálezů.

Reklama

Výběr článků

Načítám