Hlavní obsah

"Bombového útočníka" prý inspirovala televize

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Jeden večer se díval na televizní zpravodajství, jaký poprask vyvolal anonymní telefonát o uložení bomby, a když své dojmy cestou ze školy rozebíral s kamarády, napadlo ho to taky zkusit. "V Mysločovicích je bomba. Na poště," oznámil 8letý chlapec v úterý odpoledne na linku 158 ve Zlíně. Na rozdíl od mnoha jiných "předchůdců" mu to ale neprošlo.

Foto: Stanislava Dvořáková

V bohaté nabídce výrobků představuje firma OFTIS vedle knih i kalednáře, série malých kalendáříčků, pohlednice, různá přání a další tiskopisy.

Článek

Ke svému úžasu do čtvrt hodiny seděl v policejním autě, které ho odváželo k výslechu na policii.  "Chlapec se k činu doznal. Dopustil se trestného činu šíření poplašné zprávy, vzhledem k věku však nebude stíhán. Je to jeden z mála podobných případů, jež se podařilo objasnit," řekl zlínský policejní mluvčí Ivo Mitáček. Policisté zpravidla nemohou přesně zjistit, odkud pachatel volá. Jak se na to přišlo tentokrát, z taktických důvodů neprozradili.

"Mohu jen říci, že krátce po telefonátu jsme věděli, že to bylo z budky v Machové, která s Mysločovicemi sousedí. Hned jsme poslali hlídky tam i na poštu," upřesnil mluvčí. Chlapec, nic zlého netuše, po telefonátu dál postával s kamarády nedaleko budky a ještě zvědavě zpovzdálí sledoval, proč najednou do obce přijeli policisté. Vysvětlení přišlo vzápětí, když dorazil i policista se služebním psem a ten od budky zamířil přímo k němu.

"Až u nás na výslechu mu došlo, co udělal. Byl vyděšený a zakřiknutý. Jeho matku, která byla u výslechu s ním, jeho počínání zdrtilo," dodal mluvčí, podle nějž byl dosud chlapec ve škole i doma bezproblémový. "Svůj čin si ale evidentně dobře promyslel. Svědčí o tom fakt, že se po dotazu operačního důstojníka představil smyšleným jménem," podotkl Mitáček.

Souběžně s pátráním po autorovi volání museli policisté vyjet i k označené poště a začít ji prohledávat. Přestali až po chlapcově doznání. "Nemůžeme brát na lehkou váhu žádné volání, ani pokud jde o zjevně mladý hlas. Mohlo by totiž také jít o pachatele, jenž si předem dopředu připravil nahrávku s dětským hlasem, a hrozba by mohla být reálná," vysvětlil mluvčí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám