Hlavní obsah

Bezprecedentní případ: Policista dostal pět let za znásilnění pětileté dcery

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Případ, jaký česká justice nepamatuje. Jeho hlavním aktérem je pětačtyřicetiletý policista. Ten byl před dvěma lety po dlouhé anabázi zproštěn obžaloby kvůli znásilnění syna, teď jej brněnský krajský soud poslal na pět let do vězení za znásilnění dcery.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policista má dvě děti se dvěma různými ženami. A syna i dceru měl znásilnit. Alespoň podle přesvědčení státního zastupitelství. V prvním případě obžaloba tvrdila, že měl donutit malého syna k orálnímu sexu. Brněnský krajský soud otce poslal dvakrát na 5,5 roku do vězení, ale odvolací vrchní soud v Olomouci verdikt pokaždé zrušil, napotřetí už po jasném doporučení olomouckých soudců brněnský senát kapituloval a muže osvobodil.

Jenže po necelém roce od osvobozujícím verdiktu už Generální inspekce bezpečnostních sborů po policistovi znovu pásla, protože měl sexuálně atakovat pětiletou dceru.

Tentokrát se vyšetřovatelé rozhodli nic neponechat náhodě a mimo jiné nainstalovali do policistova obydlí kameru. A ta pak zachytila podivné hrátky.

Nahrávka jako klíčový důkaz

„Obžalovaný využil situace, kdy se jeho dcera dívala na pohádku, položil ji na sedačce na záda a hladil na nohách a pod kraťasy, kde se jí dotýkal na pohlavních orgánech. Když chtěla dát nohy k sobě, obžalovaný tomu zabránil,“ popsal situaci strohou úřední řečí předseda senátu Aleš Novotný, který nakonec policistu poslal na pět let do vězení.

Velmi jemným způsobem s dcerou manipuloval. Pustil jí pohádku a stálou komunikací odlákával pozornost od své činnosti.

Podle soudce byla právě nahrávka klíčovým důkazem. „Je tam jednoznačně vidět jednání obžalovaného. Držel dceru v nepříliš pohodlné pozici, kdy se přes hlavu dívala na televizi. Manipuloval rukama v oblasti zevního genitálu. Měl přitom evidentní snahu, aby dceru udržel v této krkolomné pozici tak, aby byla v dosahu jeho rukou,“ měl jasno soudce Novotný.

Upozornil, že policistovu obhajobu, že dceru jen chlácholil, nebo že ji bolely ruce a hlava, považoval za účelovou lež.

Sofistikovaná manipulace

Novotný se také pozastavil nad tím, jak sofistikovaně z jeho pohledu otec jednal. „Velmi jemným způsobem s dcerou manipuloval. A nejen fyzicky, tedy aby ji udržel v té poloze, ale i z hlediska toho, jak byla k činnosti motivována. Pustil jí pohádku a stálou komunikací odlákával pozornost od své činnosti. Přitom jí to bylo zjevně nepříjemné, dávala nohy k sobě, ale on opakovaně dosáhl toho, aby prostor, do kterého chtěl, měl volně k dispozici,“ zakončil Novotný s tím, že u děvčete konstatoval znalec syndrom sexuálně zneužívaného dítěte.

Verdikt ještě není pravomocný, otec se na místě odvolal. Komentář po verdiktu odmítl. „To by bylo na celý román,“ prohodil pouze po konci jednání.

Možnost obnovení případu se synem

Pokud by ale Vrchní soud v Olomouci rozsudek potvrdil, státní zastupitelství by podle informací Práva mohlo usilovat o obnovu procesu u dříve ukončeného případu, kdy muže soud zprostil obžaloby ze znásilnění syna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám