Hlavní obsah

Anonym drží Olomoucko v šachu

Novinky, Miloslav Hradil, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Celý Olomoucký kraj žije v atmosféře strachu, který vyvolal neznámý bombový vyděrač. V dopise zaslaném olomouckému hejtmanovi Janu Březinovi (KDU-ČSL) vyhrožuje pondělními výbuchy na místech, kde se shromažďuje více lidí.

Článek

Místní policisté od rána museli reagovat na dva anonymní telefonáty. Výhrůžky se týkaly olomoucké chemičky Farmak a místní vojenské nemocnice. Policie v těchto případech zatím nepotvrdila souvislost s nebezpečným vyděračem, který si od státu vyžádal 10 miliónů korun a podle dostupných informací si je zatím nevyzvedl.

Prohlídka nemocnice a chemičky

První anonym volal hned ráno. Mužský hlas oznámil, že v olomoucké chemičce je uložená bomba. Specialisté se psy objekt během dopoledne prohledali a konstatovali, že se jednalo o planý poplach. Kolem poledne museli policisté kvůli hrozbě dalšího pumového útoku odvolat z města část hlídek a síly soustředit na prohlídku vojenské nemocnice na Klášterním Hradisku.

Anonym kolem 11:30 oznámil, že ve vojenské nemocnici nastražil bombu, která má za dvě hodiny explodovat. Desítky pacientů i zdravotnický personál musel čekat na parkovišti před nemocnicí na konec prohlídky, při které pomáhali i hasiči a vojenská policie. Když už to vypadalo, že se lidé mohou vrátit na své pokoje, ozval se anonym znovu. "Volal okolo 15:00. Na místo znovu vyjely naše jednotky i policisté," uvedla mluvčí olomouckých hasičů Vladimíra Hacsiková s tím, že bylo nutné budovu znovu evakuovat. Policisté žádnou výbušninu nenalezli.

Rodiče neposlali děti do školy

V celém kraji panuje nervózní nálada, již několik dní střeží příslušníci policie klíčové objekty, jako jsou mosty, dopravní uzly nebo důležité budovy. V ulicích chodí posílené hlídky. Řada rodičů po nedělním varování hejtmana před explozemi v kraji neposlala děti do školy, obyvatelé se také vyhýbají nákupům v supermarketech. Jenom během dnešního dopoledne olomoucká policie kontrolovala na 15 podezřelých předmětů.

Na pokyn primátora města Martina Tesaříka (ČSSD) byla zřízena speciální informační linka na telefonním čísle 585 513 166, kde mohou občané získat aktuální informace o vývoji bezpečnostní situace.

V ostatních městech klid

V ostatních velkých městech Olomouckého kraje byl v pondělí podle dostupných informací relativní klid. Větší počet telefonátů znepokojených lidí zaznamenali jen policisté v Jeseníku. Na jejich kolegy v Prostějově, Šumperku a Přerově se obrátilo jen pár lidí s dotazy, jak je ve městech bezpečno, v Přerově pak občan v jednom případě nahlásil podezřelý předmět. "Všechna strategická místa jsou monitorována. Městští strážníci se podílejí na ostraze důležitých objektů, takže zajišťování běžných úkolů musí jít zatím stranou," řekl novinářům přerovský starosta Jindřich Valouch (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám