Hlavní obsah

„Ale tam stojí vlak!” Tragickou srážku v Českém Brodě zachytila kamera strážníků

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Brod

Vteřiny před úterní srážkou vlaků v Českém Brodě, která si vyžádala lidský život a desítky zraněných, zachytila palubní kamera ve vozidle městské policie. Hlídka právě projížděla kolem trati, když se po koleji, na které již stál vlak, řítila jiná souprava. Pár vteřin nato zazněla rána.

Foto: Správa železnic

Vlaky se podařilo ve středu ráno odtrhnout od sebe

Článek

Záznam zveřejnila v pátek českobrodská radnice na svém facebookovém profilu. Na videu je vidět, že hlídka v autě nejdřív míjí vlak, který stojí na trati. Krátce nato se z protějšího směru řítí další vlak.

„Ale tam stojí vlak,“ řekl jeden ze strážníků. Po pár vteřinách doufal: „Ubrzdil to asi.“ Vzápětí se ozvala rána.

Hlídka vozidlo otočila a mířila k místu nehody. „Byli to právě oni, kteří uvolnili dveře a zahájili evakuaci lidí z nabouraného vlaku. Strážníci též do příjezdu záchranářů a hasičů podávali lidem první pomoc,“ napsal k videu starosta Jakub Nekolný.

Ve vypjaté situace zazněla z úst strážníků také silnější mluva. „Video z vozu městské policie obsahuje silnější výrazy, za které se předem omlouváme,“ dodal starosta.

Strojvedoucí před srážkou na červenou zastavil, pak se ale nečekaně rychle rozjel

Krimi

Vlaky se u Českého Brodu srazily v úterý večer, do stojící nákladní soupravy narazil osobní vlak. Kabina osobního vlaku CityElefant byla zdemolovaná, strojvedoucí v ní zaklíněný zemřel.

Při nehodě se zranilo 31 lidí, většinou lehce. Čtyři lidé měli vážnější zranění. Škoda byla vyčíslena na 45 milionů korun.

Drážní inspektor: Strojvůdce jel asi příliš rychle

Domácí

Podle předběžných závěrů vyšetřovatelů jel vlak rychlostí až 87 km/h. Strojvůdce jel na obsazenou kolej a nejdřív zastavil na červenou. Pak se rozjel, což mu předpisy umožňují. Měl by ale jet jen tak rychle, aby byl schopen zastavit, jakmile by před sebou viděl vlak.

Proč jel následně tak rychle, je předmětem vyšetřování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám