Hlavní obsah

Zákaz provozování kotlů 1. a 2. emisní třídy se blíží. Nenechávejte výměnu na poslední chvíli

Komerční článek

Jste majitelem starého kotle na tuhá paliva? V tom případě se Vás pravděpodobně týká zákon o ochraně ovzduší, který zakazuje od 1.9.2024 používání kotlů na tuhá paliva nesplňující minimálně 3. třídu dle normy ČSN EN 303-5.

Foto: czechtherm.cz

Malé rozměry šíře maximálně 590 mm

Článek

Kdo do 1. září 2024 nevyhovující kotel nevymění za nový ekologický kotel nebo tepelné čerpadlo, může čekat vysokou pokutu. Kontrolním orgánem budou v tomto případě místně příslušné obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Za porušení zákona bude hrozit pokuta do výše 50 tisíc korun, kterou bude možné ukládat i opakovaně.

Povinnost vyměnit nevyhovující kotel měla původně platit od roku 2022, ale vláda se rozhodla lhůtu prodloužit. Bohužel jenom minimum domácností, kterých se to týká, provedlo do dnešní doby výměnu. Ministerstvo životního prostředí odhaduje počet starých kotlů v 1. a 2. emisní třídě v tuzemsku na přibližně 150 tisíc. Schyluje se tak opět k situaci ze začátku roku 2022, kdy počet žádostí o výměnu vysoce převyšoval možnosti dodavatelů a tím začal tlak na zvyšování cen kotlů a montážních prací. Ten, kdo nechá výměnu na poslední chvíli, tak musí počítat s tím, že si za svoje váhání připlatí.

Na výměnu nevyhovujících kotlů lze využít dotační programy. Domácnosti s nízkými příjmy, zejména senioři a lidé pobírající příspěvek na bydlení, mohou získat až 95 % dotaci. Domácnosti, které do této skupiny nespadají, mohou požádat až o 50 % dotaci na výměnu neekologického kotle z dotačního programu Nová zelená úsporám.

Kdo příspěvek z dotací nechce využít může uvažovat o montáži ekologického kotle na uhlí, nebo o kotli na uhlí a dřevo. Ale i u těchto kotlů hrozí nedostatek. Připravovaná novela zákona o ochraně ovzduší obsahuje zákaz výrobcům dodávat na český trh kotle na uhlí od 1.1. 2025. Kotle již provozované bude možné provozovat i dále, ale nový kotel na uhlí již nebude možné koupit. Rok 2024 bude tedy posledním rokem, kdy bude možné zakoupit kotel na uhlí, což pravděpodobně povede ke zvýšené poptávce a nedostatku těchto kotlů.

Ekologické kotle nabízí firma CzechTherm. Na dotace lze využít kotle na dřevo nebo kotle na pelety. Zájemci o kotle na uhlí a dřevo můžou využít nabídky kotlů HORAL COMBI.

Foto: czechtherm.cz

Background (17)

Výběr článků

Načítám