Hlavní obsah

Výsledky zpětného odběru pneumatik kolektivního systému Eltma

Novinky, Eltma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolektivní systém Eltma vydal Výroční shrnutí za rok 2019. Kolektivní systém Eltma vydal Výroční shrnutí za rok 2019. Zajímá Vás, jak se nám vedlo v roce 2019?

Foto: Eltma

Jsme nezisková společnost s ručením omezeným ELT management Company Czech Republic, s.r.o.

Článek

Tento rok byl ve znamení stabilizace kolektivního systému Eltma a dalšího, již čtvrtého roku, kdy úspěšně působíme v oblasti plnění povinností výrobců a dovozců pneumatik v České republice. Společnost byla založena největšími výrobci pneumatik a aktuálně zastupuje 81 významných výrobců nebo dovozců pneumatik.  V roce 2019 i nadále narůstal počet míst zpětného odběru, kam mohou koneční uživatelé bezplatně pneumatiky odevzdat.

Díky spolupráci s provozovateli pneuservisů a prodejců se nám, podařilo vysbírat neuvěřitelných 52091 tun pneumatik. Úroveň zpětného odběru účastníků kolektivního systému Eltma letos přesáhla 96 %. V porovnání s předchozími roky, kdy úroveň zpětného odběru dosáhla v letech 2016 (71 %), 2017 (80 %) a v roce 2018 (89 %), je to významný posun. Výroční shrnutí naleznete na našich webových stránkách eltma.cz, kde je volně ke stažení.

Foto: Eltma

Zajišťujeme svoz a likvidaci použitých pneumatik pro místa zpětného odběru zdarma a dle podmínek zpětného odběru.

Od ledna roku 2020 nabývá v účinnost zvýšení minimální míry zpětného odběru na 65 % hmotnosti pneumatik Zákon o odpadech stanovil, že „povinná osoba má povinnost zajistit zpětný odběr použitých výrobků nabídnutých ke zpětnému odběru bez ohledu na výrobní značku a do výše, které za vykazovaný kalendářní rok uvede na trh“.

„Věřím, že navýšení minimální povinné hranice na 65 %, která má stoupat každoročně až do výše 80% napomůže snížení výskytu pneumatik v režimu odpadu, a naopak bude docházet k dalšímu rozšiřování sběrné sítě u všech plnících povinných osob, což přispěje k větší rovnováze mezi všemi subjekty v oblasti nakládání s odpadními pneumatikami“ uvádí Ing. Filák, jednatel společnosti Eltma.

Foto: Eltma

V roce 2019 i nadále narůstal počet míst zpětného odběru, kam mohou koneční uživatelé bezplatně pneumatiky odevzdat.

Jsme nezisková společnost s ručením omezeným ELT management Company Czech Republic, s.r.o. („Eltma“).  V návaznosti na získání oprávnění ze dne 14. dubna 2016 od Ministerstva životního prostředí České republiky provozujeme kolektivní systém, který výrobcům a dovozcům pneumatik umožňuje plnění povinností zpětného odběru pneumatik v České republice.

Nezisková společnost Eltma plní povinnosti povinných osob sdružených v kolektivním systému, zajišťuje svoz a likvidaci použitých pneumatik pro místa zpětného odběru zdarma a dle podmínek zpětného odběru. Zpracované pneumatiky můžete najít na různých místech, kde je požadována nízká hladina hluku a vysoká odolnost a pružnost – například podložky pod tramvajové pásy. Prvky pneumatiky naleznete i v cementu. Více na www.eltma.cz.

Výběr článků

Načítám