Hlavní obsah

4 překvapivé věci, které jste o dýchání zaručeně nevěděli

Komerční článekAlliance Healthcare

Dýchání je naše přirozenost. Je to dovednost, se kterou se rodíme a neztrácíme ji během celého života. Přestože dýchání ani nevnímáme, občas nám naznačuje, že je něco v nepořádku. Co vás o dýchání možná překvapí?

Foto: Alliance Healthcare

Alphega lékárny vám změří plicní věk.

Článek

 1. Kašel. Kašel proudí okolo hlasivek rychlostí až 120 m/s – což je síla cyklónu. Trvá-li dlouhodobě, není něco v pořádku a tento stav bychom měli řešit s odborníkem.

2. Rozšíření nosních dírek. Pokud se během dýchání rozšiřují nosní dírky, možná bychom měli zbystřit, protože právě tento jev je jednou ze známek astmatu.

3. Hluboký nádech a prodloužený výdech. Jakmile se začne výdech prodlužovat a nádech je hluboký, znamená to, že naše dýchací cesty během výdechu kolabují. I tento jev je příznakem astmatu.

4. Časté zadýchávání. Při fyzické aktivitě se zadýchá kde kdo. Zadýchávání při běžné chůzi, či převlékání už ale poukazuje na plicní chorobu.

Jak jsou na tom vaše plíce? Nechte si je zkontrolovat

Nechte si ve vybraných lékárnách změřit tzv. plicní věk. Díky měření zjistíte, zda vaše plíce stárnou normálním tempem, a dokážete odhalit možné potíže v raném stadiu, což v případě nutnosti zajistí zahájení potřebné léčby včas.

Seznam Alphega lékáren, ve kterých měření probíhá, naleznete zde.

Výběr článků

Načítám