Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zemanova volba

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula rezignuje na svou funkci, ale… až se určí jeho nástupce v úřadu. Pokud nový ministr nepřijde, potáhne to Prymula dál. To jsou jeho slova ze včerejších Otázek Václava Moravce.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kandidát na Prymulovu židli existuje. Premiér Andrej Babiš vyprávěl, že nechal prezidentovi Miloši Zemanovi kandidátův životopis, ale že Zeman prý nezná jeho jméno. Přesto se s ním má v úterý setkat a ve čtvrtek by Babiš chtěl uvést nového šéfa zdravotnictví do funkce.

Tak tedy: Prymula nerezignuje, dokud nebude stvrzen jeho nástupce. Babiš však řekl, že prezident se k výměně ministra nepostavil s nadšením. Jenže je tu prý Ústava, podle které Zemanovi nic nezbude než Prymulu odvolat a ministrova nástupce naopak do funkce jmenovat.

Z toho všeho vyplývá jediný závěr: záleží na tom, jak se rozhodne Zeman. Buď Prymulu odvolá a jmenuje nového šéfa resortu, anebo to neudělá. Jestliže to neudělá, Prymula ve funkci zůstane a potáhne to dál.

Je Zeman takovým prezidentem, kterého lze přesvědčit odkazem na jeho povinnosti plynoucí z Ústavy? Zkušenost napovídá, že není. Zatím se jeho činnost v úřadu hlavy státu dala popsat jako experiment: já budu porušovat různá psaná i nepsaná pravidla, a co mi za to uděláte? Praxe napovídá, že nic. Jediný pokus impeachmentu zmařili poslanci tvořící zázemí vlády.

Není divu, že Zemana tato nepostižitelnost povzbuzuje a má už jen pár kroků k tomu, že se převtělí do Hujera a bude všem a především sobě říkat: „Já to tady řídím.“ Žádná Ústava.

Zeman se obvykle odvolával na někoho jiného, když potřeboval zdůvodnit svá rozhodnutí. V kauze výměny ministra zdravotnictví nemusí nic vymýšlet. Někteří odborníci a publicisté, kteří problematice opravdu rozumí, se už veřejně vyjádřili, že se Prymula v žádném případě odvolávat nesmí. Ústavu přitom nezmiňují. Většině neodborníků je Ústava taky blízká jako tání ledovců čili je jim jedno, jestli ji prezident poruší. Budou chtít svého osvědčeného Prymulu, na kterého si už zvykli.

Vzhledem ke stylu dlouhodobého politického chování ve funkci hlavy státu zavdává Zeman důvod k hypotéze, že by mohl provést něco z výše popsaného. Může navíc počítat se schválením mimoústavního postupu ve větší míře než u jiných přestupků. Prymulu vylíčí jako spasitele a to na masy působí už od dob Ježíše Krista mnohem lépe než nějaký právní stát.

Anebo bude vše jinak a ve čtvrtek povede ministerstvo zdravotnictví nový člověk. Jenže tuto ústavní normálnost člověk u současného prezidenta očekává až v poslední řadě. Může si za to sám.

Anketa

Souhlasíte s policejním rozehnáním demonstrantů na Staroměstském náměstí v Praze?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9315 čtenářů.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám