Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zeman, Putinův brácha, Dostojevského postavička

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už třetí den se všichni, kdo nemají místo mozku řezanku, rozčilují nad dalším kouskem Miloše Zemana. Padlo hodně ostrých slov. Zaznělo, že se Zeman stal kmotrem mafie, kterou chrání svým momentálním postavením formálního českého prezidenta. Všechno, co se řeklo, je pravda, a mohlo by se pronést ještě víc odsuzujících výroků.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jenže Zeman nikoho soudného překvapit už dlouho nemůže. Spíše se neví, kde je jeho dno, a třeba je doopravdy bezedný, co se týče morálky. Podle mě je přece jen důležitější pochopení dvou věcí. Za prvé, zdali jde o bizarní případ českého prezidenta, který se jednoduše zbláznil, nebo už je tak senilní, že ani neví, co podepisuje, anebo… Anebo jestli máme před sebou logické vyústění tužeb značné části společnosti.

Je-li správná varianta B, pak vyvstává druhá otázka, zdali jde o ojedinělý výtrysk hnusu, nebo se máme na co „těšit“ i v dalších letech, kdy se po Zemanovi zdánlivě vyvětrá. Moje osobní odpovědi zní: máme před sebou logické vyústění významného společenského trendu, který není zdaleka jen český a který bude v dalších letech spíše sílit než slábnout.

Zeman je Putinův mentální brácha. Štěstím pro nás je, že nemůže „likvidovat“, „vypálit, počůrat, posolit“ či „použít kalašnikov“ na lidi, které nenávidí, v té míře, jakou by si zjevně přál. Brácha Voloďa se k těmto možnostem dostal, barbarsky je uplatňuje na Ukrajině a má z toho nelíčenou radost. Existuje mnoho indicií, že pro oba bratry v triku je vzorem a inspirací Stalin. Všechny tři spojuje jedna okolnost, která není ani ruská, ani gruzínská, ani česká, ale je všelidská.

Všichni tři vyrůstali v chudých nebo přímo mizerných poměrech, všichni tři začali kvůli tomu nenávidět svět, že je k nim, s jejich mimořádnými schopnostmi převyšujícími plebs, nespravedlivý, všichni tři v sobě od dětství nosili chuť se tomuto světu pomstít a mířili svou nenávistí na lidi (a společnosti) chytřejší, úspěšnější, sebevědomější. Nástrojem svých tužeb učinili závistivce a hlupáky.

Všichni tři jako by z oka vypadli některým Dostojevského postavičkám, obzvláště naprosto odporné kreatuře, vypravěči ze Zápisků z podzemí, bytosti, která se kochá svou hnusností a se zvláštní slastí ničí kolem sebe ty, na které dosáhne, čili ty, kteří se mu nemohou bránit.

Stalin se pomstil na plné čáře, zanechal za sebou miliony mrtvých a dodnes trvající obdiv svých mentálních příbuzných. Putin je v procesu a nevíme, jak daleko chce zajít, pokud ho normální svět nezastaví. Zeman ostrouhal mrkvičku. Tak s tou milostí pro kumpána alespoň nadělal Čechům do bot, aby se měl čím pokochat.

Reklama

Výběr článků

Načítám