Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vždy je na pořadu dne volba menšího zla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou lepší psi, nebo lidé? Takto položená otázka je příliš obecná. Vždyť jsou zlí lidé a dobří psi, a naopak zlí psi a dobří lidé. Já jsem navíc podjatý. Lidé, kteří sledují můj Twitter, dávno vědí, že všechny texty mi diktuje můj pes a já je pouze zapisuji. Kdybych psy urazil, přišel bych o práci…

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ale kompromisní závěr je možný a zní takto: Lépe je mi s dobrým psem nežli se zlým člověkem. Ostatně když jsem před mnoha lety poprvé coby zvídavý bezvěrec četl Bibli, udělala na mě velký a dodnes neutuchající dojem tato pasáž:

„Hospodin viděl, jak se na zemi množí lidské zlo a že všechny myšlenky, jež spřádají v srdcích, jsou den co den jen zlé. Hospodin litoval, že vůbec učinil člověka, a trápil se v srdci. Tehdy si řekl: ,Člověka, jehož jsem stvořil, smetu z povrchu země a s ním i dobytek, drobnou havěť a nebeské ptactvo! Je mi líto, že jsem je učinil.‘ Noe však u Hospodina nalezl milost.“

Noemovi tedy vděčíme za skutečnost, že lidé zůstali a psi nerozhodují. Z toho vyplývá nutnost vybírat si mezi lidmi. Nejen v osobních sympatiích, ale také ve volbách. A pak vznikají situace, jako je tato.

Nepřímo z tohoto emotivního vyjádření vyplývá to, co jsem se snažil naznačit v úvodu. Lidé jsou nedokonalí. Každý v sobě nosí prvky zla a prvky dobra. Jestli se s tím jedinec rodí, nebo se to do něj dostane až vlivem životních okolností anebo je tady složitá interakce obojího, to je předmět nikdy nekončících diskusí.

Kdybych chtěl vyjmenovat všechno, co mě na lidech obecně, na politicích konkrétně a na politicích pětikoalice příkladně, když je řeč zrovna o nich, doopravdy napíná, nevystačím si s délkou této úvahy.

A stejně by to bylo k ničemu. Neexistuje absolutní etalon, podle kterého by se měly tyto věci posuzovat. Hodnotí se situace tady a teď. A nabídka, která je na stole.

Opět uvedu slova polského premiéra Donalda Tuska, který vládne schopností dobře formulovat základní východiska.

Výrok pozměním pro naše podmínky a pak zní následovně: „Západ, nebo Východ? Evropa, nebo Rusko? SPOLU, Piráti, STAN, nebo ANO, SPD? To jsou volby, před kterými dnes Česko stojí. Každý den se dozvídáme další fakta, která potvrzují, že právě to je smyslem těchto voleb. Ať už nikdo nepředstírá, že to nevidí.“

Tož tak. Vždy je na pořadu dne volba menšího zla.

Související témata:

Výběr článků

Načítám