Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Urválek chyběl, vůdce byl bráněn

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopoledne projednávali poslanci senátní návrh na podání ústavní žaloby na prezidenta za hrubé porušení ústavy. Poslanec Jaroslav Faltýnek (ANO) si posteskl, že „já hloupý zemědělec nejsem schopen diskuse s ústavními právníky na toto téma“.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To mu nebránilo v poučování, jak se má vykládat ústava, což zakončil slovy: „Právní předpisy, a tedy i Ústava České republiky, musí být formulovány tak, laicky se to domnívám, abychom jim rozuměli všichni.“ Nejen hloupí zemědělci, ale i ta Leninova kuchařka, která by měla umět řídit stát.

Pak vystoupila ministryně Alena Schillerová (ANO) a děla: „Celou dobu, co tu sedím, dostávám desítky zpráv od lidí, od cizích lidí, které neznám. Píšou mi na messenger, píšou mi na e-mail, píšou mi do zpráv. Jsou to vzkazy typu: Jak to můžete vydržet? Prostě není tam jediný vzkaz na podporu této žaloby. Jsou tam vzkazy na podporu prezidenta a na vzkazy typu, jak se tady vlastně utrácí peníze daňových poplatníků, jak se tady mlátí prázdná sláma. A dokonce si dovolím - nepoužívám tvrdé výrazy - jeden z nich citovat: ‚Je to opoziční a senátorská špína.‘ Děkuji vám.“ zde.

Taky děkuji zástupcům ANO za návrat ke komunistickému slovníku 50. let. Ne, Josef Urválek přítomen nebyl. Je líp.

Demokraté v USA zahájili impeachment svého prezidenta. Ochlokraté v české Sněmovně hodlají impeachment svého prezidenta zarazit. Žalobu nepustí k Ústavnímu soudu. Přitom poslanci nemají co posuzovat, zda Miloš Zeman uvedené skutky skutečně spáchal. Jejich úlohou je předat věc těm, kteří právu skutečně rozumí. Nikoli „hloupým zemědělcům“ s ambicemi ředitelů zeměkoule.

Ochlokracie (lůzovláda) je demokracie (lidovláda), kde převažuje demagogie, tyranie většiny a vláda vášně nad rozumem. zde. Definici lůzy jako významného prvku totality podala Hannah Arendtová: „Lůza je především skupina, v níž jsou zastoupeny všechny třídy. Proto je tak snadné zaměňovat lůzu za lid, neboť ten také zahrnuje všechny vrstvy společnosti. Zatímco lid ve svých velkých revolucích bojoval za skutečné zastoupení, lůza volá vždy po silném muži, po velkém vůdci. Neboť lůza nenávidí společnost, z níž je vyloučena, stejně jako parlament, v němž není zastoupena.“ Podrobněji v někdejším projevu Daniela Kroupy zde.

Od dob Arendtové se vývoj dostal dál a lůza má silné zastoupení. Včerejšek jsem ukončil sledováním zpráv v Turkmenistan TV. Deset minut ukazovali prezidenta a dva ministry. On se tvářil a něco říkal. Oni si každé slovo zapisovali. Ani jeden se na něj nesměl podívat.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

To je panečku prezident! A my máme rezervy.

Reklama

Výběr článků

Načítám