Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Prkotiny? Kéž by. Příchylnost k nepříteli

Senátorka Jitka Chalánková navrhla ústavní zakotvení práva placení v hotovosti. V minulém volebním období Sněmovny prosazovali ústavní zakotvení práva hotovostních plateb poslanci Trikolory, připomíná ČTK. Tehdejší vláda se k jejich předloze postavila záporně. Česká národní banka k poslanecké iniciativě uvedla, že současné zákony právo na platbu v hotovosti obsahují a není nutné je povyšovat na ústavní.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Chalánková kdysi byla u lidovců, pak odešla spolu s Miroslavem Kalouskem do právě vzniklé TOP 09 a byla dokonce místopředsedkyní této strany. V červnu 2018 však z TOP 09 vystoupila, dle jejích slov se strana odklonila od konzervativních hodnot. Proslula mimo jiné záští vůči „čisté genderové ideologii, která směřuje k unifikaci pohlaví a stírání přirozených rozdílů mezi ženami a muži“.

Nyní se senátorka Chalánková snaží zakotvit právo na placení v hotovosti přímo do Ústavy. Její konzervativní souvěrci spolu s populisty a nacionalisty jdou dál a hodlají prosadit do Ústavy ochranu manželství jako svazku muže a ženy. Návrh podala skupina pěti desítek poslanců z vládních KDU-ČSL, ODS a TOP 09 a z opozičních ANO a SPD v čele s lidovcem Markem Výborným. Dolní komora má podobně jako v minulém volebním období i předlohu jiné poslanecké skupiny o uzákonění možnosti uzavírání manželství lidmi stejného pohlaví.

Ve Sněmovně se tedy střetnou naprosto odlišné hodnoty. Jsou slyšet hlasy, že jde o prkotiny, které by si poslanci na jedné i druhé straně mohli a měli odpustit, když je ve světě a v Evropě tolik problémů s ekonomikou a válkou, kterou vede Rusko proti naší části zeměkoule.

Jenže vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš napsal: „Manželství jako svazek muže a ženy do Ústavy? Nevidím důvod. Práva tzv. tradičních rodin NIC neohrožuje. Sňatky stejnopohlavních párů podporuje většina lidí a nikdo tím nic neztrácí. Vytváření kategorií lidí dle sexuální orientace nikomu nepomůže. Myslel jsem, že ‚patříme na Západ‘“.

Poslední věta není výkřik. Konzervativci v dojemné shodě s populisty a nacionalisty totiž opakují mantru Kremlu. Ochrana manželství jako svazku muže a ženy byla vložena do Ústavy Ruské federace osobně Vladimirem Putinem v roce 2020. Jde o článek 72. Poděkujme tedy konzervativcům za splynutí s idejemi ruského vůdce. Populistům a nacionalistům děkovat netřeba, o jejich příchylnosti k Moskvě se ví.

Každý pomáhá Putinovi, jak umí. Viktor Orbán otevřeně, řada českých konzervativců z vládních stran stydlivě, bez přihlášení k ruským hodnotám. Vždyť si této shody nemusel nikdo všimnout, a hlasité odsuzování toho, k čemu objektivně vzato lnou, by manévr mohlo zamlžit. Že?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám