Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Národní fronta přizdižvíků útočí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Učitelé dějepisu mají eldorádo. Ještě před deseti lety, pokud je napadlo vysvětlit studentům, jaká byla ta normalizace, si museli dát fušku s vymýšlením postupů. Teď? Teď je to brnkačka. Opravdu je líp. Život po pár letech vládnutí ANO se v tomto smyslu neobyčejně zprůhlednil.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Uvedu čerstvý příklad ze včerejška. Televizní debaty politiků poskytly vynikající látku ihned pro dvě témata ve třídě (nebo na Zoomu, na MS Teams, na Google Meet, či co to tam používají). Témata jsou jednak Národní fronta a jednak lokajský strach z cizí mocnosti.

Musí se nechat ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (ANO) a poslancům Jiřímu Kobzovi (SPD) a Danielu Pawlasovi (KSČM), že se svých úloh zhostili na výtečnou. Studenti po zhlédnutí Partie Terezie Tománkové na Primě a Otázek Václava Moravce na ČT budou mít věrnou představu, jak se za normalizace jednotně a družně útočilo na ty, kteří si dovolili mít odlišný názor na cizí mocnost, které se členové Národní fronty báli jako… Chtěl jsem napsat slovo přizdisráči, které používá hradní kancléř, ale nelíbí se mi, tak ho upravím: Jako přizdižvíci.

Tehdy to bylo SSSR. Ale vývoj se zastavit nedá a pro novou Národní frontu jsou to již mocnosti dvě: Čína a Rusko.

Zde se otevírá prostor pro učitele podrobněji pohovořit o obou těchto autoritářských státech a jejich nenahraditelnosti pro Česko, které musí v první řadě dbát o jejich zájmy a vystříhat se jakéhokoli pohybu, který by mohli přecitlivělí představitelé těchto zemí považovat za urážku jejich majestátu. I když fakta tomu neodpovídají (viz foto).

Foto: Novinky

Investice v České republice

Ale koho zajímají fakta (viz foto)?

Foto: Novinky

Počty nově vytvořených pracovních míst do konce roku 2019

Místo disidentů normalizačního období byl jako terč současných útoků vybrán druhý nejvyšší ústavní činitel demokratické České republiky Miloš Vystrčil (ODS). Členové nové Národní fronty ho v dojemném souladu počastovali obviněním, že vystupuje proti zájmům českého státu. Když jsem se díval na Kláru Dostálovou (ANO), která se u toho rozčilila, napadlo mě, že skoro na den přesně před 70 lety podobně mluvil v soudní síni budoucí spoluautor budoucí vládní zmocněnkyně pro lidská práva z budoucího ANO.

Normalizační Národní frontu vedla KSČ, novou Národní frontu vede ANO. Jeden rozdíl je zásadní: KSČ vedlo předsednictvo, ANO pouze Andrej Babiš. Ušetřil na nákladech.

Vystrčil je tedy pro tuto NF protistátní živel proto, že se Čína bude zlobit kvůli jeho cestě na Tchaj-wan. Naprosto bravurně, velmi srozumitelně to vysvětlil v OVM zástupce KSČM. Nikdo nedokázal tak skvěle předvést připožvikovost komunistů před „hegemony“, tedy Čínou a Ruskem. Výborně, soudruhu!

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Na závěr dotaz: Komu že to dluží Agrofert? Že by Číně?

Reklama

Výběr článků

Načítám