Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ležící, spící – a proti nim konající

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajné služby varovaly vládní politiky, že v příštích měsících ruská propaganda využije zdroje a postupy úspěšné na Slovensku a začne je více zaměřovat na Česko. Větší zájem ruských trollů souvisí především s plánovaným uzavřením obranné dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Podle zjištění BIS musí být propaganda Moskvy čím dál vynalézavější – kvůli sankcím a omezením ruských ambasád v Česku se musí tamní zpravodajci spoléhat více na kyberprostor.

K akcím online se u nás druží akce offline. Počínaje výstupy sněmovní opozice přes shromáždění různých celků včetně toho, na jehož schůzi ochotně šel ministr spravedlnosti Pavel Blažek, konče srazy na Václavském náměstí a jinde po republice.

Posledním offline představením doprovázeným voláním, že Česká republika neexistuje a je tedy možné dělat v budově soudu bugr ve jménu nikdy nezmizelého Československa, byly výstupy skupiny tíhnoucí k dezinformační scéně.

Laik si nejspíše řekne, že tenhle cirkus s klauny je součástí aktivit, před kterými varuje BIS. Varuje ale především státní orgány, že? Nebo pro vládu platí jiná logika? Zdali pro celou vládu nevíme, pro zmíněného ministra Blažka tkví však problém v něčem jiném.

Blažek je členem ODS. Zakladatel ODS Václav Klaus starší proslul mimo jiné výrokem, že novináři jsou nepřáteli lidstva. Klausův nevlastní brácha Miloš Zeman dodal, když mluvil k jejich duchovnímu tátovi Putinovi, že novinářů je příliš mnoho a měli by se likvidovat.

ODS je, zdá se, minimálně v osobách některých významných členů echt konzervativní strana. Když jsou novináři podle otce zakladatele sketové, tak jsou sketové na věčné časy a nikdy jinak. Když je v rozporu s odkazem VK rozpracování vládní agendy, která by vyšla vstříc varování BIS a pokusila se částečně a v delším časovém horizontu omezit aktivity nahrávající Putinovi a spol., vládní agenda holt nebude.

Kdo si myslí, že bývalý vládní zmocněnec Michal Klíma vypracoval ďábelský plán cenzurování dezolátů, chcimírů a příznivců prošlých konzerv, je na omylu. Šlo o velmi střízlivý návrh, co by vláda v této věci mohla udělat.

Naštěstí na jeden z bodů čerstvě navázal Ivan Bartoš.

Piráti to myslí se svou vládní činností vážně. Nedávno se za použití mechanismu přímé demokracie zbavili škrábance na karoserii svého vozu, „demokratické komunistky“ Jany Michailidu coby členky vedení. Od ODS se vypořádání s Klausovými pohrobky asi chtít nemůže. Co kdyby ztratila podstatu.

V každém případě to vypadá, že ODS v oblasti boje s popsaným nebezpečím vede vládu do pozice „ležící, spící“. Jenže proti ní stojí konající.

Reklama

Výběr článků

Načítám