Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Konec her, přichází doba dospělosti

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Všichni se dívají na videa a fotky z Ameriky. Zvláště neobvyklá je tato podívaná s masovými protesty doprovázenými nezbytným rabováním pro mladší ročníky. USA ale něco takového nezažívají poprvé. Není to ideální země, jako není ideální země žádná. Stejně jako neexistuje univerzální způsob řešit napětí, které vzniká v každé společnosti už proto, že v ní žijí lidé a lidé ji také řídí. A člověk je z definice nedokonalý.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ostatně již Starý zákon vydal zprávu o rozhodnutí Boha zatočit s lidstvem: „Hospodin viděl, jak se na zemi množí lidské zlo a že všechny myšlenky, jež spřádají v srdcích, jsou den co den jen zlé. Hospodin litoval, že vůbec učinil člověka, a trápil se v srdci. Tehdy si řekl: ,Člověka, jehož jsem stvořil, smetu z povrchu země a s ním i dobytek, drobnou havěť a nebeské ptactvo! Je mi líto, že jsem je učinil.‘“

Noe však u Hospodina nalezl milost a původní rozhodnutí – naštěstí pro nás všechny – šlo do archivu. Od té doby si musíme poradit sami, což se lidstvu daří se střídavými úspěchy. Dnes je to všelijaké v USA, na podzim očekávají ruští experti vážné vzedmutí vášní v tamních končinách. A co u nás?

U nás se rýsuje netradiční podoba konfliktu mezi mocí a občanskou společností. Týká se zítřejší demonstrace Milionu chvilek pro demokracii. Původní dispozice byla, že v rozsahu, na který si účastníci těchto akcí již zvykli, povolena nebude, protože to vláda zakazuje. Hobby markety nezakazuje, už ani hospody nezakazuje. Tohle ano.

Pak se ale ozvala Policie ČR s poselstvím, které bylo možné interpretovat různě. Pod tvítem PČR je vidět škála reakcí, které se občas zásadně lišily. Rozhodující však bylo, jak se k tomuto sdělení policie postaví organizátoři z Milionu chvilek. Ti ovšem vládě, na které je počínání Policie ČR závislé, neuvěřili a prohlásili, že je to bouda šitá na občanskou společnost. Jak si s tím chtějí poradit, také sdělili: nehodlají vpustit na akci více než 500 lidí, které vláda povoluje.

Pro mě toto rozhodnutí Milionu chvilek signalizuje, že doba her skončila a že si spolek uvědomuje, že přichází doba dospělosti. Uvěřit vládě by se dalo, ale v jiné zemi. Anebo v Česku, ale jiné vládě. S Babišovým kabinetem se pojí příliš mnoho kličkování a lží.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Zítra uvidíme, jestli se někdo pokusí tuto taktiku Milionu chvilek přímo na místě narušit. Pokud ano, nemuselo by to být nic osobního. Buď přemíra vzteku, který nekamarádí s mozkem, anebo jen práce za úplatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám