Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kolem výročí 17. listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos se před výročím událostí 17. listopadu 1989 diskutuje mimo jiné o tom, jestli to už není jenom svátek pro boomery. To je nové slovo, dříve se jim říkalo staří páprdové. Dokazuje to, jak byly události 17. listopadu užitečné. Předtím se totiž nic takového odehrát nemohlo.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Mladší generace se k věci vyjádřila jak kriticky, tak o něco šířeji.

V prvním textu na Seznam Zprávách píše Eva Soukeníková, že jí „listopadové oslavy začaly znít jako nesnesitelný kolovrátek“ a že nová generace chce vlastní identitu a vlastní hodnoty, které logicky vždycky z těch listopadových budou vycházet.

V odpovědi v Respektu píší Andrea Procházková a Barbora Chaloupková, že „slavit 17. listopad neznamená, že jsme všechny problémy české společnosti už vyřešili. Ale neměli bychom je podle našeho názoru brát jako důvod, proč si odříkat to, z čeho máme radost – v tomto případě, že před dvaatřiceti lety se společnost vymanila z nadvlády komunistů“.

A že „chceme-li, aby naše generační perspektiva našla stálé místo ve veřejné debatě bez přezíravého přístupu kvůli našemu věku, vstupovat do ní s generačními nálepkami typu ‚ok boomer‘ není šťastné“.

Tím pádem debata mladé generace již běží a je přímo spojena s událostmi 17. listopadu 1989.

Autorky obou příspěvků se shodly v odsudku, jak uvádějí, „laciného antikomunismu“. Občas se píše „primitivní antikomunismus“.

Jestli je pro někoho antikomunismus laciný či primitivní, tak by měl být pro stejného jedince laciný a primitivní antinacismus. U mě proto pochopení nenajde. Ale já jsem boomer neboli páprda. Proto pouze říkám svůj názor bez nároku na změnu názorů jiných lidí.

Jen vysvětlím, proč si nemyslím, že jde o předpotopní téma. Evropa je nyní krok od vojenského konfliktu, který se snaží vyprovokovat na bělorusko-polské hranici Vladimir Putin, který používá jako prodlouženou ruku Alexandra Lukašenka.

Putin k tomu zneužívá jako živé štíty ženy a děti přesně podle návodu, který prozradil už před několika lety.

Putinovým cílem je nejdříve přimět Západ k tomu, aby ho vrátil za jednací stůl mezi ty, kteří rozhodují o osudu světa.

Pak plíživě dosáhnout dohody, podle které se Evropa rozdělí na ruskou, odpovídající někdejší sféře SSSR, a západní, kterou budou řídit Spojené státy. Česko by bylo ruské.

Dne 17. listopadu 1989 začal proces, který dovolil dnešní debaty o tom, zda a jak toto výročí slavit. Z kořenů komunismu mezitím vyrostl mimo jiné blín putinismu. Co je to primitivní, to by pak dnešní mladí teprve poznali, kdyby se naplnily Putinovy plány.

Reklama

Výběr článků

Načítám