Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Člověk, to prý zní hrdě. Sběř ale zní jenom hnusně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláště po začátku ruské války proti Ukrajině a svobodnému světu zaznamenávám ve veřejném prostoru nejen prudké odmítání kremelské agrese, ale také nepochopení, proč se ruští vojáci chovají na okupovaném území jako sběř. Ještě větší je bezmocné nechápání, jak se stalo, že ruskou sběř podporuje tolik obyvatel České republiky. Tohle téma stojí za úvahu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Dva citáty na začátek. Původ prvního je známý, druhý je ukázkou takzvané lidové moudrosti. První je: Člověk, to zní hrdě! Za reálného socialismu byl velmi populární a shora se aktivně zaváděl. Vždyť je to ze hry zakladatele socialistického realismu Maxima Gorkého. Už se nezdůrazňovalo, že v samotné hře Na dně tato slova pronáší bezdomovec, falešný hráč a bytost, která se štítí práce.

Druhý citát je: Co jsme si, to jsme si. Nesmyslnost tohoto rčení podle mě výborně odkrývá stejnojmenná píseň Karla Plíhala. A k prvnímu citátu si můžeme připomenout stejnojmennou píseň Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Závěr? Tato moudra jsou, vážení přátelé, pouhými kecy. Člověk se totiž může chápat různě.

Pod označení Homo sapiens se vejdou všichni. Včetně sběře, která dnes páchá zvěrstva na Ukrajině. Páchala je v Československu po ukončení druhé světové války. A během druhé světové války ve Francii, v Bělorusku, na Ukrajině a v Rusku. Záměrně neuvádím, že to byli jednou Rusové, podruhé Češi, potřetí Němci. Sběř národnost nemá. A když trvá na tom, že národnost je její jedinou předností, na kterou je hrdá a ostatní chce ničit, jen prozrazuje, že se o sběř doopravdy jedná.

Člověk, skutečný člověk, to, ano, zní hrdě. Jsou to tisíce lidí v Česku, kteří dnes nezištně pomáhají Ukrajinkám s dětmi, které vyhnali z domova ruští nacisté. Sběř, to zní vždy a všude jen hnusně. Ruská sběř je dnes v zemi, která zahájila a uvítala válku proti Ukrajině, ve velké převaze. Česká sběř, která se ani nemůže chovat jinak, než aby podpořila své mentální příbuzné v Rusku, naštěstí v převaze není. Je ale početná a chystá odplatu. A to neplatí jen v Česku.

Ruská agrese zahájila horkou fázi války, která se dá zhodnotit jako světová. Proti sobě stojí dvě protichůdné strany. Jednak ti, kteří mají na to, aby v žili klidu a prosperitě a bez zloby a závisti vychovávali své děti, a jednak ti, kteří se z různých důvodů zlobě a závisti plně oddávají, protože nemohou jinak.

Jak se to může projevit v běžném životě v Česku? Třeba takto:

Reklama

Výběr článků

Načítám