Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Suvenýry – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nacistickými suvenýry navrhuji nakládat jako s drogami. Ideologie, kterou ztělesňují, je ostatně jedem svého druhu. Výroba a distribuce rovná se trestný čin, užívání na veřejnosti, byť pro vlastní potřebu, přestupek.

Josef Koukal

Článek

Se zbožím tohoto druhu se po opatrných a poté stále smělejších pokusech nakonec roztrhl pytel. Přišlo se totiž na to, že po něm existuje silná poptávka a riziko postihu za propagaci nenávistného učení je minimální. Před dvaceti lety vyvolalo rozruch české vydání nacistické ho kánonu Mein Kampf. Nakladatele Michala Zítka zprostil původně vyměřeného podmíněného trestu o pět let později Nejvyšší soud ČR. Se zajímavým odůvodněním. Mohl se tehdy opřít o výklad, že Zítko chtěl Hitlerův světonázorný spis detabuizovat a zpřístupnit badatelům. Přistoupil však na jiný pozoruhodný argument, totiž že vydavateli nešlo o propagaci ideologie, nýbrž o zisk.

Chtělo by se namítnout, že obchodníci s narkotiky také neusilují cíleně o šíření závislostí, ale odbyt svého zboží. Ne každý uživatel drog je závislý, stejně jako všichni Hitlerovi čtenáři nejsou nacisté. Jenže zatímco u drog je praštěnost takové interpretace každému zřejmá, v případě nauky o vyvražďování celých národů to už tak hladce nejde.

Soudy následně onou „kšeft je kšeft" myšlenkou omluvily výrobu hrnků a triček s portréty masových vrahů. A vydavatelství Naše vojsko, kdysi producent odborné i populární literatury z oblasti vojenství a historie (a od roku 1996 soukromá firma), korunovalo nabídku artiklů nástěnným kalendářem, z něhož hledí na českého zákazníka vedle fuhrera i někdejší říšský protektor, velitel koncentračního tábora a jiná vybraná společnost.

To už nedalo spát místním zákonodárcům napříč stranami. Než čekat na další blahosklonný rozsudek, že jde přece jen o byznys, zavedou pro obchod se symboly nacismu a třetí říše zvláštní trestný čin. Jakkoli nejsme z principu příznivci zaplevelování trestního zákona dalšími a dalšími skutkovými podstatami, zde nejsou výjimečně na vině poslanci, nýbrž soudci se svou benevolencí.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Federace židovských obcí loni napočítala dvojnásobný nárůst antisemitských projevů proti předloňsku. I mezi politiky – ač okrajovými –máme výtečníky, kteří verbálně posílají menšiny do plynu nebo je melou do masokostní moučky a sbírají za to hlasy. Tolerovat k tomu ještě prodej fotokolekcí rasistických vrahů by bylo moc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám