Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Spiknutí proti Babišovi má už globální rozměry – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Babiš odmítá většinu útoků na svou osobu jako spiknutí. To má nyní už přímo planetární rozměry, protože kritici už nepocházejí jen z české kotliny, ale lze je najít v Bruselu, velkých západních demokraciích, ba i ve Spojených státech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Ještě ani neuschla tiskařská čerň na rezoluci Evropského parlamentu, která konstatuje, že je premiér Babiš v konfliktu zájmů, a bývalý bezpečnostní poradce prezidenta Donalda Trumpa John Bolton ve své právě vydané knize napsal, že Babiš byl podle něj autorem „nejvíce nejapného komentáře“ při jednání na summitu NATO v červenci 2018, když řekl, že pro Česko je obtížné přibližovat se ke splnění závazku ohledně výdajů na obranu, protože zemi rychle roste HDP.

Bolton samozřejmě nemohl vůbec tušit, že podobných nekoherentních výroků premiéra si česká veřejnost užívá pravidelně. A také hned okusil, jak Babiš reaguje na jakoukoli kritiku své osoby, i kdyby byla stokrát pravdivá: výrok je prý vytržený z kontextu a Trump udělal dobře, že se Boltona zbavil.

Ušetřen Babišovy zloby nezůstal samozřejmě ani EP, na jehož adresu pronesl nepěkná slova. Samotná rezoluce prý byla jen výsledkem snah českých europoslanců, kteří se snaží povýšit domácí politický souboj na evropský. Na české europoslance Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu se Babiš rozlítil, už když přijeli do ČR před několika měsíci jako členové mise rozpočtového výboru EP. Prohlásil, že jsou vlastizrádci.

Šéfku rozpočtového výboru EP, významnou německou konzervativní političku Monicu Hohlmeirovou, označil pro změnu za pomatenou. Opakovaným terčem nevybíravých Babišových výpadů se ostatně stala i její předchůdkyně v čele rozpočtového výboru Ingeborg Grassleová.

Ještě ostřejší útok si před několika lety vysloužili úředníci evropského úřadu pro kontrolu dotací OLAF, když zveřejnili zprávu, že v kauze Čapí hnízdo šlo nejspíš o dotační podvod. Babiš rovnou obvinil některé z nich, že jsou zkorumpovaní.

Českého premiéra (samozřejmě zcela neprávem, jak nám vždy vysvětlí) kritizují i domácí politická opozice a statisíce lidí v ulicích. I když on sám už působí ve vrcholných vládních postech téměř sedm let, mohou dodnes téměř za každý problém jeho vlády zkorumpované tradiční strany. Dokonce i problémy brněnské buňky ANO způsobila prý skutečnost, že hlavní postava v tamním korupčním skandálu Jiří Švachula přišel do ANO z ODS.

Ušetřen Babišovy nemilosrdné kritiky nezůstal svého času ani slovenský Ústavní soud, když zrušil rozhodnutí nižších soudů, dle kterých byl Babiš evidován neoprávněně jako bývalý spolupracovník StB. Podle Babiše za tímto rozhodnutím byli stejní mafiáni, kteří stojí za jeho trestním stíháním v kauze Čapí hnízdo.

Tento neobyčejný arzenál sprostot stačil k udržování třicetiprocentní domácí podpory v dobrých časech. Ty ovšem končí. Na Babiše se řítí konečné znění dvou auditů EK, které žádné slovní výpady nezmění a které mohou přijít ČR na stamiliony v sankcích. A také monumentální ekonomická krize způsobená pandemií koronaviru.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

S kopáním všude okolo sebe si český premiér už nevystačí. Bude muset zkusit něco konstruktivního. Jenže se nezdá, že by toho byl schopný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám