Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Šachy - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do šachové partie s koronavirem vstoupila vláda vybavena mimořádnými pravomocemi, ale také odpovědností. Snadno se kritizují některé chaotické kroky, kompetenční nejasnosti a časté změny pravidel, ovšem pouze někomu, kdo přímou odpovědnost nenese a nemusí reagovat na často nepředvídatelné změny situace.

Josef Koukal

Článek

Zajisté lze považovat snad jen, že virus se v historicky dohledné době nepodaří vymýtit, a dokud nebude nalezen účinný lék, nezbývá než hrát obrannou strategii. Rázná opatření, k nimž kabinet a krizový štáb přikročily hned na začátku, se vyplatila. Šíření nemoci se dostává pod kontrolu a je zde dobrá vyhlídka, že se její výskyt brzy podaří kompletně zmapovat. Zároveň je zřejmé, že dosavadní omezení nelze držet na nastavené úrovni, nechceme-li rozvrátit hospodářství, neúnosně zvýšit nezaměstnanost a paralyzovat zdravotní péči pro pacienty s běžnými chorobami.

Když před několika dny Romanu Prymulovi uklouzlo slůvko promořování, rozběhla se mezi vědci živá debata, co by taková kolektivní imunizace přinesla či natropila. Kdyby se v horizontu několika let většina populace infikovala a vytvořila si protilátky, žili bychom s covidem-19 brzy podobně jako s chřipkou, k níž bývá přirovnáván. Potíž je v tom, že nový virus se jako chřipka nechová, respektive onemocnění, jež způsobuje, je s ní srovnatelné pouze u mladých a zdravých lidí.

U seniorů nad 65 let už ve smrtnosti chřipku překonává a pro pětasedmdesátníky a starší, zejména pak muže, je smrtelný až v pětině případů. Protože neexistuje žádný způsob, jak seniory izolovat od ostatních, nelze covid-19 nechat volně působit v populaci.

S každým rozvolňovacím krokem musí vláda zvažovat v první řadě ochranu rizikových skupin. Ve středeční množině víc než šest tisíc potvrzených případů nákazy měli pacienti nad 65 let 20procentní zastoupení. Vyšší než mladší ročníky, u nichž lze předpokládat přece jen častější aktivity mimo domov. Jakkoli virus destruktivně zasáhl do mnoha rodin, uvolňování pravidel musí postupovat tak, aby se rodiče mohli na své děti těšit, ne se jich bát.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Opozice říká, že se vládě v restrikcích zalíbilo. Takové nebezpečí jistě hrozí, pokušení moci je s politikou spojeno pupeční šňůrou. Proto je důležité, že politici v posledních týdnech udělali krok zpět a nechali hovořit hlavně odborníky. A že kabinet má pro své dosavadní kroky i viditelnou veřejnou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám