Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Proč Zeman tlačí na Babiše ohledně změn ve vládě – Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha prezidenta Miloše Zemana donutit premiéra Andreje Babiše k výměně ministra zdravotnictví Jana Blatného a popřípadě i ministra zahraničí Tomáše Petříčka je, zdá se, především výrazem skutečnosti, že prezident pochopil, že se mu nepodaří dosáhnout odvolání Babišovy vlády jako celku a nahradit ji svou vlastní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Česká republika má, pokud jde o výkonnou moc, dvě mocenská centra: vládu a Hrad. Podle Ústavy by tomu tak být nemělo, prezident je v ní podřízen vládě. Jenže Babiš je kvůli tomu, že stojí v čele jen menšinové vlády a má celou řadu problémů (trestní stíhání, audity Evropské komise kvůli střetu zájmů), slabý premiér. Zeman je navíc zkušený politický hráč se silným vlivem na obě levicové strany, které Babiše drží u moci, stejně jako s vlivem na SPD Tomia Okamury. Drží tak, řečeno lidově, Babiše pod krkem.

Z politických kuloárů od začátku roku zní, že se Zeman rozhodl nahradit Babišovu vládu až do voleb svojí vlastní. Nejspíš proto, že by mu taková vláda šla více na ruku při uskutečňování jeho vlastních priorit: dostavby Dukovan s ruskou účastí, zahájení prací na dostavbě kanálu Dunaj–Odra, otevření země technologiím 5G čínské firmy Huawei nebo výměny vedení Bezpečnostní a informační služby.

V případě, že by v čele Zemanovy vlády stál epidemiolog Roman Prymula, o čemž se spekulovalo, by si Zeman mohl připsat i zásluhy za zvládnutí epidemie, která zásluhou očkování do podzimu nejspíš odezní. A Zemanův spojenec Prymula by se vynořil jako jasný kandidát na příštího prezidenta.

Zeman ale zřejmě spěchá s rekonstrukcí vlády i proto, že se politická situace v zemi v posledních týdnech mění v neprospěch Hradu. Zejména v tom, že

současná opozice avizuje, že by v případě pokusu o vyslovení nedůvěry vládě raději podržela Babiše, než aby pustila do hry Zemana. Babišova vláda je sice kvůli svému počínání v boji s epidemií nemoci covid-19 na odpis, ale představa, že by zemi řídila vláda Zemanových přátel, je  pro většinu současné opozice ještě více odstrašující.

Zeman požaduje odvolání ministra Blatného zejména prý kvůli jeho odporu vůči používání ruské vakcíny Sputnik V bez certifikace EU, přičemž ho bezskrupulózně obviňuje, že jeho odpor vůči ruské vakcíně stojí lidské životy.  Ale je to jen záminka, která se zároveň dobře hodí jako vstřícné gesto vůči Kremlu, jehož politice Zeman dlouhodobě vychází vstříc.

Prezident dobře ví, že ruská vakcína Česko takříkajíc nevytrhne už proto, že EU se rozhodla poslat naší těžce zkoušené zemi další statisíce dávek již schválených vakcín. A že i kdyby ji Česko nakoupilo a začalo používat, nechalo by se jí očkovat jen minimum lidí už proto, že bez certifikace EU by její použití neproplácely pojišťovny.

Nicméně odvolání Blatného (a v rámci případné vládní rošády i Petříčka, který varuje před zapojením ruských a čínských firem do dostavby Dukovan) by mu i bez pádu vlády dalo šanci obsadit další klíčové pozice ve vládě svými lidmi. V ní má přitom už několik dalších loajalistů a k tomu pod palcem slabého premiéra. Jinými slovy: když už Zeman nemůže mít vládu, kterou by celou vytvořil podle svého gusta, snaží se evidentně alespoň o to, aby s pomocí svých ministrů posunul dál poměr sil ve vládě ve svůj prospěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám