Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Přísnost – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cherchez la femme. Petr Nečas, který na vrchol politické scény vstupoval s mediálním obrazem pana Čistého, se stává prvním odsouzeným premiérem, i když zatím nepravomocně a ve věci, která se u nás nebere zase tak přísně. Podle Obvodního soudu pro Prahu 1 křivě svědčil ve prospěch své nynější ženy Jany.

Josef Koukal

Článek

Když vyšlo najevo, že partnerka nechala vojenskými zpravodajci špehovat Nečasovu první ženu, snažil se věc vzít na sebe a přesvědčit soud, že špiony instruoval sám z obav o rodinu. Byl to pokus stejně naivní jako celá sledovací akce. Člověk jenom žasne, jak diletantsky mohou fungovat zpravodajské služby a do jaké míry svedou hormony cloumat majestátem šéfa exekutivy. Protože chaos na Úřadu vlády nenastal pod knutou nepřátelské mocnosti, nýbrž pouze dominantní tajemnice, padly v kauze zneužití služby než podmíněné tresty a také křivou výpověď soud honoroval maximálně podmínkou. Trestním příkazem víc uložit nelze.

Expremiér se bude odvolávat, v hlavním líčení by však paradoxně mohl dopadnout hůř. I s ohledem na to, že se s ním táhne také podezření na uplácení někdejších rebelantů v poslaneckém klubu ODS trafikami. Další smůla. Zatímco vyděrači (jak se o nich vyjádřil Karel Schwarzenberg) unikli stíhání díky indemnitě a stát je ještě odškodňoval za pobyt ve vazbě, Nečas čelí stíhání coby úplatkář, ačkoli byl de facto na straně vydíraných.

Než mi bude pan L. z Berouna opět psát, že mám neskrývanou slabost pro Romea a Julii ze Strakovky, chtěl bych se předem ohradit. Není to slabost ani žádná forma sympatie. Hledím na věc podobně jako voliči, kteří se od kdysi dominantní vládní strany odklonili způsobem, že se z toho dodnes nevybabrala. Tluchořovi a spol. neměl premiér nic slibovat, u soudu měl odepřít výpověď nebo mluvit pravdu a milenku zkrotit na společensky přijatelnou úroveň. Takhle ale nevypadají smrtelné hříchy.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Dozorčí rady polostátních firem jsou tradičním odkladištěm vysloužilých kádrů, kdyby se rozdělování takových pašalíků mělo stíhat, mohli bychom zavřít všechny politické lídry. Dodaňování dárků jejich partnerkám jsem krom Jany Nečasové také nikde nezaznamenal. Chci jen říct, že když přísnost, tak pro všechny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám