Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Politika naruby – Jan Keller

Novinky, Jan Keller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V normálních dobách politické strany soupeří v tom, která z nich dokáže voličům zajistit více výhod. Mohou mít podobu vyšších příjmů, vyšší životní úrovně, ale také spolehlivějšího sociálního zabezpečení nebo čistějšího životního prostředí. Jednotlivé politické strany se ve svých předvolebních kampaních trumfují, kdo voliče více potěší. Po volbách si pak může prakticky každý ze své vlastní zkušenosti ověřit, nakolik vítězná strana či strany své sliby splnily.

Foto: Právo

Jan Keller

Článek

Je to relativně přehledné a v zásadě všichni jsou dostatečně kompetentní na to, aby mohli posoudit, kdo z politických soupeřů je nakolik věrohodný a komu by už příště věřit neměli.

Dnes však v normální situaci nejsme. Politici se dohadují o tom, která z jejich stran dokáže napáchat méně škody a způsobit méně zla ve srovnání s těmi jinými. Aby to nebylo tak jednoduché, soupeří se v porovnávání věcí neporovnatelných. V zásadě se vede spor, do jaké míry lze chránit lidské zdraví a životy, hrozí-li za tuto ochranu nebývalý ekonomický propad.

Jedni trvají na tom, že prioritou musí být ochrana lidského zdraví, druzí se děsí ekonomických ztrát, ve kterých hospodářství skončí, bude-li tato ochrana trvat příliš dlouho a přijatá opatření budou ekonomicky příliš omezující.

V tomto sporu už se ani politicky nejlépe orientovaný volič dost dobře orientovat nedokáže. Chybí mu informace o tom, kolik stovek anebo tisíc lidských životů je možno s čistým svědomím dobrého hospodáře obětovat, aby se zabránilo poklesu ekonomiky o každé jedno procento.

I kdyby politici taková čísla nakrásně znali, nemohou je veřejnosti prozradit. Není možno otevřeně handlovat lidské životy za příslib blahobytu. Politik, který by se touto cestou vydal, by si koledoval o nálepku tržního fašisty.

Proto se povedou boje zástupné. Odehrají se v rovině obviňování a osočování, ti nejjednodušší veřejní činitelé budou své kolegy obviňovat, že jsou ještě větší lháři a podvodníci než oni sami. Lze se obávat, že tak to potrvá až do příštích voleb. Do nich pak usměvaví lídři vyrazí s posledním trumfem: „Naše strana vás poškodí méně než ti ostatní.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám