Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Opozice chce svrhnout vládu bez plánu B, Zeman ho ale jistě má - Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obě opoziční koalice chtějí začátkem června vyslovit s pomocí komunistů a SPD nedůvěru vládě Andreje Babiše. Pokud nechá prezident Zeman vládu dovládnout v demisi, jak avizuje, nebude to sice mít už praktické dopady, ale je to prý nutné z morálních důvodů i proto, aby se ukázalo, kdo kde stojí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Obě předvolební koalice otevřeně přiznávají, že nemají plán B, pokud vládě nedůvěra opravdu vyslovena bude, a prezident Zeman se tak stane pánem na politické šachovnici země. To ale prý nevadí, protože jde o vyšší principy. Někteří představitelé koalice Spolu se dokonce přirovnali k chartistům, kteří vedli svůj boj s komunistickým režimem bez ohledu na to, jaké šance mají uspět.

Za možnost vyslovit nedůvěru vládě vděčí obě koalice komunistům, kteří se náhle rozhodli vládu dál nepodporovat. A též SPD. Což by mohlo být jisté morální dilema, ale zdá se, že to nikomu nevadí. Nevadí ani, že KSČM a SPD jsou dnes v podstatě hradní strany, takže skoro jistě stojí v pozadí Hrad.

Prezident má přitom na rozdíl od opozice kromě avizovaného plánu A (nechat dovládnout Babišovu vládu) téměř jistě i plán B. Povolme proto uzdu fantazii a představme si, jaký by prezidentův plán B mohl být.

Začít lze tím, že Zeman po pádu vlády oznámí, že bude lepší, aby se Babiš přece jenom poroučel a bez břemene vládnutí se v klidu soustředil na volby. Jmenuje tedy vládu vlastní, složenou ze svých přátel.

Takové vládě bude nejspíš vyslovena nedůvěra, ale také být vyslovena nemusí, protože KSČM, SPD a ANO se mohou shodnout, že je pro ně dobrým řešením. Ať tak či onak, vláda, v jejímž čele může stát někdo blízký prezidentovi (Marie Benešová, Roman Prymula, Jiří Běhounek atd.), začne konat.

Začít by mohla třeba odvoláním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a ředitele Bezpečnostní a informační služby Michala Koudelky. Což by otevřelo dveře k přehodnocení kauzy Vrbětice, protože pro vyšetřovací verzi, kterou hájí Babišova vláda, nemusejí být podle nové vlády důkazy.

Kauza bude za pár týdnů smetena ze stolu coby nepodložená, a znovu se tak dokořán otevřou dveře účasti Rosatomu na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech. A když už bude kauza Vrbětice prohlášena za důkazy nepodložený výtrysk protiruské hysterie u nás, není důvod, aby vláda nenabídla Rusku, že se jeho diplomaté mohou vrátit do Prahy, a vztahy se normalizovaly.

Jak budou reagovat obě opoziční koalice? Křikem, což si Zeman bude užívat. Kdyby ho totiž chtěly potrestat ústavní žalobou, je docela jisté, že by ji ANO, KSČM a SPD ve Sněmovně nepodpořily. Babiš bude Zemana po volbách potřebovat, a nad jeho jednáním si tak umyje ruce.

Obě koalice by to mohly Zemanovi (a Babišovi) případně vrátit i s úroky, až slavně zvítězí ve volbách, jenže Zemanova vláda jim to může dost ztížit. Kupříkladu změnou vedení ČT před začátkem horké fáze volební kampaně i dohodou s některými spřátelenými médii. S přičiněním „konsolidovaného“ státního zastupitelství se mohou také objevit „překvapivá skandální“ obvinění na adresu představitelů obou koalic. Že byla nepravdivá, by se samozřejmě řešilo až po volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám