Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Objev – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K oblíbeným argumentům obhájců Andreje Babiše patří okřídlené tvrzení, že je přece příliš bohatý, aby si šel do politiky nakrást. Významná část veřejnosti však měla z prvních dvou porevolučních dekád zkažený žaludek právě proto, že před jejími zraky defilovaly dvě generace politických zbohatlíků. Lidí, kteří do služby národu nastupovali s holou zadnicí a odcházeli obtěžkáni vilami, akciemi, podniky, prebendami a všelikerým luxusem.

Josef Koukal

Článek

Snad to vedlo k přehnané adoraci bohatství v protikladu k někdejšímu zctnostnění proletářství komunistickými kádrováky. Ostatně podobnému typu reklamy se ve své době těšil i Karel Schwarzenberg, který jistě vynikal i jinými přednostmi než poplužním dvorem.

Měli jsme vysoké úředníky i premiéry, kteří nedokázali přesvědčivě vysvětlit, jak financovali nákupy svých bytů. Nejnověji i nedávno odvolaný ministr dopravy. Samostatnou kapitolou pak byl vicepremiér ještě krátce před nástupem do funkce živořící na sociálních dávkách.

Takové zkušenosti celkem logicky nabíjejí k otázce, zda je člověk, jenž si není schopen zajistit vlastní existenci, nejvhodnějším adeptem na funkci správce veřejného majetku. Jak velké riziko takový kozel v zahradnických lacláčích představuje?

K nejobyčejnějšímu poznání, jaké dá prosťáčkovi rozum, je třeba dojít vědecky. Pirátská strana za tím účelem sestavila analytický tým a učinila objev, že zadlužený adept na veřejnou funkci představuje větší korupční riziko než někdo finančně čistý. Své závěry poskytli piráti ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, jejíž úřad navštívili nedávno detektivové z protimafiánského útvaru kvůli zakázce na IT systémy. U jednoho ze dvou obviněných činovníků se totiž zjistilo, že v předchozím podnikání nasekal 2,5 milionu dluhů. Kdyby se prokázalo, že skutečně pletichařil na veřejných zakázkách, byl by tu i racionální motiv.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Celý manuál spočívá v doporučení, že by si stát jako zaměstnavatel měl uchazeče o důležité funkce ve veřejné správě proklepnout. Nejen zda nejsou zadlužení, případně z jakého důvodu, ale také jejich trestněprávní minulost, kontakty na pochybné existence, politické konexe, aktivity na sociálních sítích... Nechce se věřit. Jako by se žádalo, aby vykonavatelé státní moci byli důvěryhodní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám