Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Křivka - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosavadní výpočty Ústavu zdravotnických informací a statistiky se jeví s odstupem týdnů jako takřka prorocké. Alespoň zatím vycházejí. Tři tisíce nakažených koronavirem do konce března jsou potvrzeny a výhled na nějakých 14 tisíc koncem měsíce dubna působí reálně.

Josef Koukal

Článek

Je takřka cynické, že v tak intimní oblasti, jako je nákaza infekční nemocí, existují nějaké předpovědi. Jako bychom plnili normy. Do konce dubna nás má onemocnět ještě dvanáct tisíc a můžeme si losnout, kdo to bude.

S pandemií se to má podobně jako s hospodářstvím. Spíš než okamžité výkyvy na burze jsou důležité trendy. Proto by nás ani epidemiologická křivka neměla děsit denními zprávami o počtu nakažených, které tu a tam povyskočí. Vypovídají spíš o rychle přibývajících testech a je dobrá zpráva, že máme epidemii relativně slušně podchycenou.

Reprezentativní průzkum promoření virem v populaci, který startuje krizový štáb Jana Hamáčka a supervizor chytré karantény Roman Prymula, by mohl ukázat holou pravdu. Zatím jen v nejrizikovějších oblastech, brzy však na úrovni republiky. Je možné, že každý desátý z nás by v řadě mohl udělat dva kroky dopředu jako přenašeč.

Opatření jsou přísná, obtěžující, ale vyplatí se. Když Prymula obhajuje plošné nošení roušek, nechce se věřit, že mu někdo nerozumí. Je to obehraný text na nápěv všech epidemiologických písniček z minulosti. Třeba očkování proti neštovicím (na které ještě v 60. letech umíraly miliony lidí) u dnešních děťátek. Alternativní rodiče budou proti, ale mají-li to štěstí, že jejich potomek neonemocněl, bude to výhradně díky proočkování zbytku populace. Stejné je to s nošením roušek. Nechráníme jimi v prvním plánu sebe, ale především druhé. V tom druhém pochopitelně zase své blízké a potažmo sami sebe. Solidarita a rozum jsou zde ve vzácné shodě. Vyplatí se to.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Virus všechny nejen otravuje, ale v jedné věci nás i poněkud zahanbil. Jak okrajovým se po léta zdálo lamentování nad nedostatečným ohodnocením zdravotnického personálu, zejména sester. Ty nyní zaujímají místo v nejpřednější linii, přičemž nejde jen o pracovní nasazení, ale právě o riziko nákazy, které na sebe berou. Až se budou na podzim rozdávat státní vyznamenání, věřme, že mezi oceněnými zaujmou přední místa i odvážlivci z koronavirové krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám