Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Debatě o Zemanově cestě chybí přiměřenost - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochlubil jsem se už několika lidem, kterak jsem v posledních týdnech vydržel ani jednou nepoužít výrazy „konvoj“, „dragouni“, „demonstrace síly“...

Josef Koukal

Článek

Ačkoli nezpochybňuji symbolický rozměr průjezdu spojeneckých bojových vozidel přes naše území, nabyl jsem pocitu, že v nekonečných diskusích, jež mu předcházely, byl tento význam vyhnán do obludných rozměrů a dostalo se mu i značného zkreslení.

Nakonec realita se již ukázala. Co do návštěvnosti byl průjezd kolony srovnatelný s biatlonem na Vysočině a vojákům se výrazně více mávalo, než hrozilo. Snad jen ruská média to viděla jinak, což se ovšem dalo čekat.

Další kolo naddimenzovaných diskusí čeká média v souvislosti s návštěvou prezidenta Miloše Zemana na moskevské slavnosti kulatého výročí konce války.

Příští čtyři týdny nemine den bez vášnivých debat na toto téma, přičemž diskutující budou převážně cyklit svá neměnná stanoviska.

Stejně jako americké obrněnce na českých silnicích i Zemanova návštěva má symbolický význam, ne však takový, jaký se jí přikládá.

Nebývá zvykem politiky příliš chválit, ovšem stanovisko premiéra Bohuslava Sobotky se zdá být pro nastalou situaci tím nejadekvátnějším postojem. Ve shodě s ministrem zahraničí dal jasně najevo, že Zemanova cesta není výrazem oficiální české zahraniční politiky, na druhou stranu není na místě v ní prezidentovi ani bránit.

Výročí konce světové války není pro otevřený konflikt mezi vládou a hlavou státu vhodnou kulisou. Nezaplatit prezidentovi náklady spojené se zahraniční návštěvou je vnitropoliticky i diplomaticky natolik silný arzenál, že by si ho měla vláda uschovat na příležitost, kdy skutečně o něco půjde.

Jistě, účast českého prezidenta na vojenské přehlídce v zemi, která aktuálně vojensky ohrožuje suverenitu jiného státu, navíc v panoptiku světových autoritářů, není ničím, co by naší zemi posloužilo ke cti. Pokud však nemá Zeman v úmyslu cestu využít k nějakému doposud utajenému jednání a jeho výlet je charakteru čistě ceremoniálního, není to ani katastrofa.

Obávám se mnohem spíš, že veřejné debatě na toto téma, stejně jako při nedávném průjezdu vojenské kolony, chybí přiměřenost.

Čtenář, který si ráno koupí noviny či navštíví seriózní zpravodajský server, platí za dvojí službu. Vedle samotných zpráv, které mu příslušné médium předkládá, očekává také jejich správné řazení. Na rozdíl od bezbřehé záplavy informací, které lze získat z různých otevřených zdrojů od internetových vyhledávačů po spolucestujícího v tramvaji, profesionální média dávají zpravodajství také proporci.

Důležité je umístěno vepředu, méně důležité na konci.

Zvykneme-li si – ať už pro zábavu, či zálibu v samotné polemice – akcentovat nepodstatné, hrozí, že nedokážeme včas správně rozlišit to podstatné.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Pozn. red.: V pátek krátce po půl dvanácté mluvčí prezidenta Miloše Zemana oznámil, že se hlava státu v Moskvě při květnových oslavách konce druhé světové války nezúčastní vojenské přehlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám