Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Chlast a násilí za tradici Velikonoc neschováš – Pod svícnem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce. Jen málokteré svátky vyvolávají větší kontroverzi. Pro někoho jsou Velikonoce svátky jara. Pečení beránků, pletení pomlázek či malování vajíček. Naopak pro některé jsou zdrojem nepříjemných pocitů či dokonce traumatických zážitků.

Foto: Novinky

Michaela Studená a Barbora Urbanová z iniciativy Pod svícnem

Článek

Když jsme poprvé udělaly svěřovací okénko na Instagramu s tím, ať nám lidé napíší, jaké mají zkušenosti z Velikonoc, strhla se lavina.

„Do pokoje mi vtrhli 4 ožralí kamarádi otce a zmlátili mě pomlázkama. Nenávidím ty svátky.“

„Pokaždé jsem se musela potupně otočit zády ke koledníkům a poslouchat narážky, jak velkej mám zadek.“

„Nesnášel jsem chození k cizím lidem a koukat na to, jak se otec na**dá.“

Pětadevadesát procent z těch vzkazů bylo negativních. Neříkáme, že by se Velikonoce měly zrušit či zakazovat. Ale rozhodně není v pořádku seřezat ženy a dívky jako koně, a ještě se jim smát. Je to docela dost ponižující. Obdobně doporučujeme zacházet s alkoholem. Když se hned dopoledne zrubete do němoty, možná to pro vás bude větší zábava, nikoliv však pro ostatní.

Je tradice a tradice. Bohužel právě tato, nezřídka kvůli alkoholu a sexismu, upadá někam, kde se zapomíná na sebeúctu těch, kteří tyto svátky slavit nechtějí. A Velikonoce přece nejsou o alkoholu a násilí.

Že za pomoci pomlázky s citem v ruce nenecháte uschnout děvčata či chlapce, kteří jsou na stejné vlně vnímání tradic, to vám rozhodně nikdo zazlívat nebude.

Především je však důležité, a to neplatí jen v případě Velikonoc, respektovat pocity a přání ostatních. Pokud si některá dívka nepřeje vymrskat, vyšlehat, vyšupat, nenuťme ji. Pokud si některý chlapec nepřeje chodit od domu k domu a šlehat dívky po zadku, nenuťme jej.

I tady totiž platí: „Ne znamená ne“.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám