Hlavní obsah

GLOSA: Čestný prezidentský – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman cosi slíbil a nedodržel. Včera, ale řekněme, že nejpozději dnes se měl dle vlastního závazku omluvit rodině Ferdinanda Peroutky za svá slova z letošního ledna.

Josef Koukal

Článek

V rámci konference o holocaustu na Pražském hradě tehdy nepochopitelně uvedl coby příklad fascinace intelektuálů nacistickou ideologií právě Peroutku a britského expremiéra a Hitlerova přemožitele Winstona Churchilla. Do Británie se jeho slova snad nedonesla.

Údajný článek s titulkem Hitler je gentleman, který Zeman Peroutkovi mimo jiné přisoudil, se přes několikaměsíční snahu Jiřího Ovčáčka dohledat nepodařilo. Zato se stal předmětem řady anekdot, parafrází a falz, jimiž se veřejnost už hezkou dobu baví.

Zemanův řečnický lapsus na výroční akci k osvobození koncentračního tábora v Osvětimi byl trapný. To, co následovalo, však jakákoli měřítka standardního faux pas překračuje. Prezident – jako v minulosti už víckrát  – odmítá přiznat chybu a přijmout za ni odpovědnost.

Místo omluvy přišla výmluva – předmětný článek se prý jen nenašel. Prezident na něj vypsal odměnu jako na Divokém západě.

„Když si přejete nějaké konkrétní důkazy o korupci novinářů, dovolte, abych vám jeden dal.“ Touto větou uvedl v roce 1999 tehdejší premiér Miloš Zeman obvinění Ivana Breziny, že za peníze ČEZ píše články ve prospěch jaderné energetiky. Brezina se omluvy a finančního odškodnění domohl soudní cestou o osm let později.

Tempem české justice tak mají Peroutkovi potomci šanci na omluvu někdy kolem roku 2023.

Už jako opoziční předák v roce 1997 Zeman získal závažné důkazy o tom, že ministerstvo vnitra spolu s Bezpečnostní informační službou chystají v Česku zavedení policejního státu. Slavný Zemanův kufřík pak prokázal jediné – že politik naletěl podvodníkům.

Když se v okruhu Zemanových poradců zrodil kompromitační svazek Olovo s pomluvami na Petru Buzkovou, obrátil předseda ČSSD svůj hněv nikoli proti autorům, ale proti novinářům, na něž podal trestní oznámení.

Přimět Miloše Zemana k sebereflexi není snadné. Když byl v rozhlasových Hovorech z Lán novináři v přímém přenosu usvědčen z omylu (chybně popsal, jak vzniká poslanecký mandát), až do konce pořadu trval na tom, že pravdu má on, ačkoli mu Petr Nováček nahlas přečetl příslušnou pasáž z Ústavy. Teprve v dalším vydání pořadu chybu uznal, možná na něčí radu.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Všechny podobné trapasy Peroutkou počínaje a Ústavou konče vypovídají výmluvně o Zemanovi. A o váze prezidentského slova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám