Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Dvojí zásah – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Žij život tak, jako bys hrál ve videoklipu,“ zní jedno z mouder, jež Dominik Feri umístil na sociální sítě. Jeho kariéra tomu v lecčem odpovídala. Mladík s image zpěváka reggae se v osmnácti letech stal radním statutárního města, v jednadvaceti nejmladším poslancem.

Josef Koukal

Článek

Stihl přitom vystudovat práva, stal se předkladatelem stovky pozměňovacích návrhů, v pandemické krizi přispěl k lepší informovanosti o opatřeních vytvořením webu. Jeho posty sleduje přes milion lidí. Z takového úspěchu se může jednomu zatočit hlava.

Obvinění, jimž nyní čelí, jsou natolik závažná, že okamžitá rezignace na poslanecký mandát a stažení z účasti v říjnových volbách byly jediným možným řešením. Jakkoli takový přístup není v posledních letech v Česku pravidlem a z trestněprávního hlediska má Feri samozřejmě nárok na presumpci neviny.

Pikantní je, že údajné sexuální predátorství, jež médiím popsaly ženy, které se měly stát jeho terčem, nápadně připomíná kauzy, které v USA odstartovaly hnutí MeToo. Tedy kampaň, kterou Feri před čtyřmi lety veřejně podpořil. V této souvislosti je pozoruhodná už i jeho omluva ženám, k nimž se, jak přiznává, zachoval nevhodně, nepatřičně či negentlemansky. Ostatně některé jeho dřívější výroky (Každá holka je buď nymfa, blogerka, umělkyně nebo jiná než ostatní. Respektive aspoň to o sobě říká.) zavánějí chlapátorstvím.

Koaliční flotila Spolu utrpěla dvojí zásah. Vedle samotného skandálu, který do podzimu zapadne mezi řadu dalších, přišla o jednoho z nejvýraznějších kandidátů, na němž stavěla svou kampaň zaměřenou na mladé voliče. V minulých volbách, kdy TOP 09 do poslední chvíle dělily desetiny procenta od dosažení pětiprocentního kvora, to byla Praha, která jí účast ve Sněmovně zachránila a kde byl Feri zvolen z posledního místa kandidátky.

Proti aktuálním obviněním se hodlá bránit žalobami, obviněn zatím z ničeho nebyl, a jaký osud bude mít policejní vyšetřování i s ohledem na ochotu poškozených spolupracovat s kriminalisty, lze těžko předvídat. K případnému očištění, či dokonce návratu do politiky, pro který mu otevírá dveře předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová, má však nyní hodně daleko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám