Hlavní obsah

Zvonění kravských zvonců rozhádalo švýcarskou vesnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aarwangen

Malá obec Aarwangen v bernském kantonu se rozhádala kvůli zvonění kravských zvonců v nočních hodinách. Jedněm zvuk vadí, zatímco druzí jej považují za součást alpské identity, a tak ke slovu přijde řešení ryze švýcarské – rozhodne referendum.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do boje proti zvoncům podle magazínu Stern vytáhly dva manželské páry, které se do obce přistěhovaly poměrně nedávno. Stěžují si, že je zvonění ruší při spánku, a požadují, aby patnáct místních krav bylo alespoň v nočních hodinách odstrojených.

Odpůrci současně argumentují, že zvonce už v dnešní době nejsou nutné. Kdysi sloužily k tomu, aby pastevci měli lepší přehled, kde se jejich stáda nacházejí. To lze prý dnes zajistit s pomocí navigačního systému GPS.

Stěžovatelé ale netušili, co všechno svým protestem vyvolají. Ihned se ozvali tradicionalisté, kteří sepsali petici za ponechání zvonců na krcích dobytka, protože to prostě patří k obrazu Švýcarska stejně jako díry v sýru.

„Součást švýcarské DNA“

Strůjci petice už mezi obyvateli Aarwangenu se 4800 obyvateli shromáždili 1099 podpisů, jejichž nositelé podpořili argument, že kravské zvonce jsou „součástí švýcarské DNA“.

Starostu obce Niklause Lundsgaarda-Hansena stížnost odpůrců zvonění překvapila. Ačkoli sám bydlí poblíž pastviny, nepřipadá mu, že by krávy dělaly příliš mnoho hluku. Že to někomu vadí, zjistil až nyní.

Aby se spor jednou provždy vyřešil, rozhodl se pro vyhlášení referenda. Hlasování se má uskutečnit příští rok v červnu.

Krávy v bavorské vsi smějí dále mít zvonce. Soud zamítl žalobu kvůli hluku

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám