Hlavní obsah

Ztracený Rembrandtův obraz odhalili, až když spadl ze zdi

Dílo Klanění tří králů pocházející od slavného Rembrandta bylo dlouho považováno za ztracené. Jen pouhou náhodou se dostalo do rukou restaurátorů, kteří mistrovský kus poznali. Poté, co další experti potvrdili pravost a po náročných restaurátorských pracích, bylo nyní dílo představeno veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Klanění tří králů od Rembrandta. Pravost potvrdilo vědecké symposium.

Článek

Obraz, který vznikl někdy v letech 1632 a 1633, byl odbornou veřejností považován za ztracený. Ve skutečnosti však visel na zdi u jedné římské rodiny. Ta neměla ani tušení, že ztmavlý a zašlý obraz je ve skutečnosti cenným dílem, a to až do roku 2016.

Tehdy obraz spadl ze zdi a byl poškozen. Rodina ho poslala na opravu a obraz se dostal do rukou restaurátorce Antonelle di Francescové. Při čištění obrazu začala zjišťovat, že má před sebou opravdu jedinečný kousek.

„Jedna z nejúžasnějších věcí, co se mi může v životě stát. To náhlé zjištění, že stojíte před dílem velkého autora, který se před vámi zjeví. Který vystoupí z mlhy a vybere si vás, abyste ho přivedla z temnoty,“ popsala poeticky restaurátorka své pocity, když zjistila, že se dílo, které čistí, je dlouho hledaný Rembrandtův obraz.

Rembrandt, malíř lidské duše

Kultura

Doposud odborníci věřili, že se dochovalo jen pár kopií obrazu, z nichž nejslavnější se nachází ve švédském Gothenburgu a v ruském Petrohradu. Vědecké sympozium nyní potvrdilo, že se opravdu jedná o originál od Rembrandta van Rijna a své výsledky představilo veřejnosti.

Majitelé obrazu cenné dílo prý prodat nechtějí. Místo toho ho chtějí v budoucnosti zapůjčovat různým muzeím a galeriím.

Reklama

Výběr článků

Načítám