Hlavní obsah

Zooložka vychovává doma mláďata šimpanzů

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Pracovníci zoologických zahrad se o mláďata šimpanzů běžně starají přímo v jejich prostorách. V havanské městské zoo to ale vyřešili jinak. Potomky ohrožených primátů vychovává jedna ze zaměstnankyň přímo u sebe doma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bioložka vychovává v bytě dvě šimpanzí mláďata, jako by to byly dětiVideo: AP

 
Článek

Zooložka Marta Llanesová (62) začala v havanské zoo pracovat roku 1983 a od té doby se stihla postarat už o deset šimpanzích mláďat. Teď má doma dva zvířecí spolubydlící, třináctiměsíční Adu a patnáctiměsíčního Anuma. „Snažím se být jako jejich matka,“ říká.

Biologické matky šimpanzů v havanské zoo jsou totiž příliš mladé a o svá mláďata se podle zpráv agentury Associated Press nejsou schopny dobře postarat. „Musíme ty malé všechno naučit,“ říká Marta. U ní doma je ona vůdcem tlupy a šimpanzi ji respektují.

Přesto už Martě stihli rozbít televizi, rozžvýkat telefon na kousky a zničili i velkou část jejího nábytku. Zlobit se na ně ale prý neumí. Když malí šimpanzi něco provedou, vyšplhají se Martě do náruče, aby jí dali pusu na odpuštěnou a rázem je vše zapomenuto.

Šimpanzi se od našeho druhu oddělili v rámci evoluce přibližně před sedmi milióny let a sdílejí 90 % naší DNA. Jsou, jak je známo, velmi inteligentní a umí používat základní nástroje. Patří ale k ohroženým druhům. Zmizeli již z několika afrických zemí a v dalších jim vyhynutí hrozí. Může za to odlesňování i komerční lov divoké zvěře. Proto je podle Llanesové důležité o ně pečovat a postarat se, aby s nimi bylo správně zacházeno.

Marta od svých svěřenců téměř neodchází. Vyžadují i 17 hodin péče denně až do doby, kdy se po prvním roce narozenin vrací zpět do zoologické zahrady. Llanesová opouští svůj byt pouze na pár hodin týdně, kdy ji přichází vystřídat jiný zaměstnanec. Ten zároveň přinese ovoce, mléko a další potřebné zásoby. Marty havanský byt je v domě, kde bydlí mnoho dalších rezidentů. Na šimpanzí sousedy si ale zatím žádný z nich nestěžoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám