Hlavní obsah

Zemřel krejčí královny Alžběty II.

LONDÝN

Ve věku 93 let zemřel ve středu v Londýně sir Hardy Amies, který v letech 1951 až 1989 navrhoval šaty pro britskou královnu Alžbětu II. Královniny elegantní oděvy z vlny, tvídu či hedvábí v pastelových barvách se staly světovým pojmem.

Foto: Dana Ehlová
Článek

Podle britského listu Times nebyl Amies jen krejčí nebo návrhář, ale především "velký starý muž londýnského módního světa". Amies vybudoval svůj módní salón v roce 1946 na známé krejčovské třídě Savile Row a k jeho zákaznicím patřily také princezna Diana nebo slavná herečka Vivien Leighová.

Diskusi o vysmívané levandulové či světle tyrkysové barvě Alžbětiných oděvů odmítal s odůvodněním, že "královna ví sama nejlépe, v čem má chodit".

"Královna byla velmi zarmoucena zprávou o úmrtí sira Hardyho, který se dlouhá léta staral o její garderobu," uvádí se v kondolenci Buckinghamského paláce.

Peter Hope Lumley, který působil 55 let jako návrhářův tajemník, řekl, že Amies "byl neuvěřitelný snob, pánovitý, arogantní a nafoukaný člověk, ale s mimořádným smyslem pro humor. Měl jsem ho moc rád."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám