Hlavní obsah

Zdrogované labutě obsadily pole s mákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Pémovi z obce Patince v okresu Komárno si nedokážou poradit s nadrogovanými labutěmi, jež obsadily jejich pole. Labutě požírají celou rostlinu máku, která je toxická, a pak se chovají jako zdrogované.

Foto: Alena Lochmannová

Ilustrační foto

Článek

Jak informoval deník Nový čas, labutě v poli s mákem nakladly vajíčka – a najednou jich tam bylo 150 až 200. Labutě jsou zákonem chráněné a manželé nevědí, jak se jich zbavit. „Volal jsem do České republiky kolegům, ani oni nevěřili. S něčím takovým jsme se ještě na Slovensku nesetkali,“ říká Bálint Pém, který mák pěstuje už roky.

Nový čas uvedl, že opeřenci se nemohou hýbat, nedokážou létat, jsou jako zdrogovaní a jsou velmi snadnou kořistí pro šelmy. „V principu je to stejné jako s narkomanem. Pokud toho sežerou méně, budou omámené. Ale pokud budou žrát stále to samé, větší a větší dávky, tak zahynou. Předávkují se,“ vysvětlil přírodovědec Vladimír Topercer.

Hlavním důvodem, proč se labutě na poli usadily, však podle odborníků není mák, ale malé jezírko. „To vzniklo v důsledku velkého množství srážek a podzemní vody, která prosakovala na povrch. Labutěmi se už zabývají ochranáři ze státní ochrany přírody,“ uvedl Tomáš Ferenčák z ministerstva životního prostředí.

Statečný labuťák bránil svou rodinu. Postavil se proti vlaku

Stalo se

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám