Hlavní obsah

Závod o první miminko roku vyhrála v jihlavské zoo morčata uruguayská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco vloni se o reprodukční prvenství roku rozdělily v zoologické zahradě v Jihlavě tři druhy, letos to sice byla opět trojice, druh ale jen jeden. Trojčata morčete uruguayského, o němž je řeč, přišla na svět ve čtvrtek.

Foto: Zoo Jihlava/ Daniela Oberreiterová

Čerstvá trojčátka morčat uruguayských

Článek

Největší druh morčete se přitom podílel na prvenství i vloni, kdy jedním přírůstkem doplnil stejný počet potomků dvou druhů velemyší. „Uvidíme, jestli příští rok dosáhnou svého hattricku,“ zasmála se vedoucí propagačního oddělení zahrady Simona Kubičková.

Jak přitom zdůraznila, nejedná se o jen tak o obyčejné obyvatele zoo.

„Morče uruguyské (Cavia magna) pochází z Jižní Ameriky a má plovací blány mezi prsty. Ty využije ve své domovině – žije v pobřežních travnatých oblastech, které jsou pravidelně zaplavovány vodou. A protože má v oblibě tyto bažiny, říká se mu také morče bažinné,“ popsala. Tvor je to podle ní spíše samotářský, v travnatém porostu si vytvoří tunely a cestičky, ve kterých se pak ukrývá.

V Jihlavě se vítěz letošního závodu o mládě roku návštěvníkům zatím nepředstaví, je jedním z mála zdejších druhů, které zimní čas tráví v zázemí zahrady. Až se oteplí, bude skupinka morčat přemístěna „na letní byt“ (a tím na oči návštěvníků) do voliéry loriů na Australské farmě.

Myš zastavila na Nový rok v Rakousku lanovku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám