Hlavní obsah

Yves Saint-Laurent chce pomáhat mladým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Šestašedesátiletý návrhář Yves Saint-Laurent sice před rokem odešel do penze, což však neznamená, že by ztratil zájem o módu. Nejenže plánuje otevřít muzeum věnované čtyřem desetiletím své tvůrčí kariéry, ale také chce založit nadaci na podporu mladých módních tvůrců.

Foto: Václav Vlasák

Jaroslava Hofmanová, majitelka restaurace Gulliver, přebírá z rukou Jiřího Kulhánka, starosty Kadaně, titul Zlatá vařečka za rok 2010.

Článek

Návrhář se svým dlouholetým obchodním partnerem Pierrem Bergeem uvažují o tom, že by nadace mohla působit právě při muzeu, která by sponzorovala kulturní akce a podporovala mladé talentované návrháře, jejichž práce by oslovily Yvese Saint-Laurenta.

Nové muzeum by návštěvníkům mělo představit kolekci přibližně pěti tisíc modelů a více než patnáct tisíc doplňků. Exponáty budou vybrány ze soukromého archivu návrháře. Součástí prohlídkového okruhu má být i někdejší pracovna Saint-Laurenta a přilehlé dílny, ve kterých se rodily jeho slavné kolekce. Obě místnosti zůstaly přesně tak, jak je návrhář po svém odchodu zanechal. "Doufáme, že muzeum otevřeme do sedmi měsíců. Zatím je před námi ale spousta práce a ne o všem je rozhodnuto," uvedl mluvčí YSL.

 Yves Saint-Laurent je jedním z deseti nejuznávanějších světových módních tvůrců, uznávanou veličinou haute couture. Pomohl především prosadit kalhotové kostýmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám