Hlavní obsah

Vzali si na ulici pyžamo, město obyvatele veřejně hanobilo a zveřejnilo jejich údaje

Novinky, tcs

Městská prefektura Su-čou zašla ve sledování lidí daleko i na čínské poměry. Rozhodla se veřejně zahanbit lidi, kteří chodí ven v pyžamu. Využila k tomu záběry z bezpečnostních kamer, které jsou schopné rozeznat obličeje. Nacionále sedmi lidí zveřejnila na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Nošení pyžama na veřejnosti je v čínským městech kulturním trendem.

Článek

Sedm „hříšníků“ ze šestimilionového města, šest žen a jeden muž, bylo městem vybráno jako příklady, které zaslouží veřejně zostudit. Proto na sociálních sítích zveřejnilo jejich fotografii, jméno a část identifikačního čísla.

„Necivilizované chování je, když lidé jednají tak, že porušují veřejný pořádek, protože nemají dostatek veřejné morálky,“ stálo v již smazaném příspěvku čínských úřadů. Společně s „pyžamovými hříšníky“ zveřejnilo město ještě údaje dalších osm lidí, kteří se provinili například hraním karet nebo ležením na zemi.

Případ vyvolal i v Číně, jejíž obyvatelé začínají každodennímu sledování přivykat, odpor. „Zveřejňujeme identifikační čísla vrahů... je snad nošení pyžama trestné?“ rozčilovala se jedna z uživatelek čínské sociální sítě Weibo. „Plést se do velkých věcí jim nestačí, oni musí ovlivňovat každičkou součást životů lidí,“ rozčiloval se druhý.

Systém schopný rozpoznávat obličeje má dohlížet na čínské školáky, zda dávají pozor

Koktejl

Proti takovémuto jednání postavil i čínský tisk, který rozhodnutí kritizoval. Investigativní novinář Luo Čchang-pching, jenž vlastní rovněž právnickou firmu, už požádal postižené lidi, aby ho kontaktovali, že jim pomůže s žalobou na město. „Nejsem fanoušek nošení pyžama na veřejnosti, ale úředníci z Su-čou jasně nemají ponětí o tom, co je vláda práva,“ napsal Čchang-ping.

Foto: Profimedia.cz

Tento zvyk pochází z dob, kdy bylo v Číně pyžamo luxusní zboží.

Na první pohled možná úsměvný a bizarní případ jasně ukazuje, co všechno dokáže systém na rozpoznávání obličejů. Kamery nešťastníky natočily, systém je rozpoznal a úředníci údaje snadno zveřejnili. Koncem roku by se po celé Číně mělo nacházet na 600 milionů kamer schopných rozpoznat lidské obličeje.

A proč vlastní nosí Číňané pyžamo i na veřejnosti? Není to jenom otázka pohodlnosti a lenosti. Tento zvyk započal v Šanghaji v dobách, kdy bylo pyžamo považováno za luxusní západní zboží. Někteří šanghajští zbohatlíci proto začali pyžama nosit i ven, aby své bohatství a luxus dali na odiv. I když už pyžamo dávno není luxusním zbožím, jeho nošení po venku zůstává stále kulturním trendem, který se úřady snaží potlačit.

Reklama

Výběr článků

Načítám