Hlavní obsah

Vysychající přehrada odhalila 7000 let starý „španělský Stonehenge“

Evropu sužují horka a Španělsko je již několik let jednou z nejvíce suchem postižených zemí. Na všem zlém se ale dají najít i některé pozitivní stránky. Přehradní nádrž Valdecañas nyní díky suchu odhalila přes 7000 let starý dolmen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sucho odhalilo ve španělské přehradě DolmenVideo: Reuters

 
Článek

Současná sucha způsobila, že španělská nádrž Valdecañas na východě Španělska je zhruba na 28 procentech své kapacity.

Světlo světa tak opět spatřil Guadalperalský dolmen, kterému se též přezdívá „španělský Stonehenge“. Jedná se o soustavu kamenů, jejíž vnitřní komora má průměr zhruba 5 metrů. U vchodu do středu dolmenu je pak menhir s vytesaným hadem. Stavba stará více než 7000 let mohla být nejspíše slunečním chrámem.

Dolmen byl objeven v roce 1926 a archeology byl dolmen zkoumán až do roku 1927. V roce 1964 byl pak zatopen při dokončení přehrady. Od té doby se objevuje na hladině pouze při velkém suchu.

Vědci ho hledali, objevilo ho až sucho. Chrám se vynořil po 200 letech

Koktejl

Tentokrát voda ustoupila úplně a archeologům se naskytla vzácná příležitost. „Je to překvapení, protože tohle je vzácná možnost studovat znovu místo, které pořádně prostudováno předtím nebylo. Poprvé to bylo už před téměř sto lety a pak až v roce 2019 velmi rychle, a nikoliv způsobem, jakým jsou archeologové zvyklí pracovat: tedy pomalu a pečlivě,“ uvedl archeolog Enrique Cedillo z Madridské univerzity.

Vzhledem k tomu, že Španělsko sužuje největší sucho za posledních 1200 let, lze předpokládat, že nyní budou mít archeologové dostatek času.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám