Hlavní obsah

Vydra, která po otravě málem umrzla na Vysočině, už je zdravá. A na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Happy end má příběh vydry, kterou v tuhých mrazech na konci první lednové dekády zachraňovali havlíčkobrodští hasiči. Jak informovala Stanice Pavlov, kde se zdecimované šelmičky ujali, pacient se plně uzdravil. A už je na svobodě.

Foto: Stanice Pavlov, Novinky

Vydří pacient během zotavování.

Článek

Na záchranu vydry říční vyjeli profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu letos 9. ledna ráno. Vyčerpané zvíře uvázlo v ledu na rybníku v lokalitě Vlkovsko.

Prognóza byla nejistá, okolnosti zvláštní: živočichovi, jehož existence je bez vody nepředstavitelná, by se něco takového stát nemělo. Jak později usoudili odborníci ze záchranné stanice, šlo patrně o otravu, nikoli však úmyslnou.

„Když se k nám zvíře dostalo, bylo bezvládné, nemohlo pohnout končetinami a mělo křeč v tlamce. Po podání řady léků, antibiotik a také léků na některé typy otrav, se stav vydry do rána výrazně zlepšil,“ informoval ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Zcela vyčerpanou vydru přimrzlou k rybníku v Havlíčkově Brodě zachraňovali hasiči

Koktejl

Po patnáctidenním pobytu na stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou, kde nikoli náhodou vznikl i známý večerníček o Vydrýskovi, se pacient tak zotavil, že mohl být vypuštěn zpět do přírody.

Pustili ji do řeky

Otravu nebylo možné s určitostí stanovit, některé aspekty tomu však nasvědčovaly. „Okolí nálezu jsme pečlivě prohledali a nic jsme nenašli. Úmyslnou otravu vydry přímo na rybníce jsme proto vyloučili,“ popsala Petra Hulvová ze záchranné stanice.

Jak doplnila, šlo o dospělého statného samce v plné kondici. Té už si pár dnů užívá zase na svobodě. „Přímo na místo nálezu vypuštěn nebyl, už proto, že rybník je zamrzlý. Lepší podmínky mu určitě nabídla nedaleká řeka,“ uvedla pracovnice záchranného zařízení, raději bez specifikace konkrétního místa.

Akvárium šetří na žrádlu. Tučňáci a vydry však odmítají jíst levné ryby

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám