Hlavní obsah

Ve zdech rodinného domu bylo přes 300 kg žaludů. Nanosili je tam datlové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Datlové jsou sice považováni za lékaře stromů, ale také dokážou napáchat nemalé škody. Přesvědčila se o tom například jedna americká rodina, které ptáci do zdi domu nanosili přes 300 kilogramů žaludů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na konci ledna museli majitelé domu v okrese Sonoma na severu Kalifornie přivolat specializovanou firmu na hubení škůdců, aby jim pomohla dostat ze zdi značné množství žaludů.

Nanosili je tam datlové, kteří do domu vyklovali několik děr, aby si tam na zimu uschovali zásoby v podobě žaludů, ale ty propadávaly dovnitř do mezer ve zdech. Celkem jich tam nanosili 314 kilogramů, na což podle zasahující firmy bylo potřeba osm velkých pytlů.

Datlové tvoří kulaté kapsy do dřeva, do nichž si ukládají žaludy. Vždy k tomu využívají již odumřelé kmeny nebo větve, takže zdravým stromům tím nijak neškodí. Ale občas nepohrdnou například ani dřevěnými sruby.

Angličtina tuto skutečnost dokonce zohledňuje přímo v jejich názvu acorn woodpecker. Ale žaludy těmto datlům slouží jen jako doplňková zásoba, protože se živí také hmyzem, různými plody nebo semeny.

Ovšem pro kalifornskou populaci datlů jsou žaludy natolik významné, že mohou velmi nezvykle zahnízdit na podzim, kdy je těchto plodů dostatek.

Čínský sběrač oříšků uvázl na dva dny v uvolněném balonu, uletěl 300 kilometrů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám