Hlavní obsah

Ve Španělsku zakázali „býčí zápasy“ s lidmi s nanismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský parlament zakázal „býčí zápasy“, v nichž vystupují lidé postižení malým vzrůstem, takzvaným nanismem či dwarfismem. Tato vystoupení sloužila k pobavení diváků několik desítek let.

Foto: Profimedia.cz

Ve Španělsku zakázali „býčí zápasy“ s lidmi s trpasličím vzrůstem.

Článek

Motivace k zákazu „býčích zápasů“, v nichž vystupují lidé s nanismem v nejrůznějších kostýmech, byla motivována jak společenskými důvody, tak snahou sjednotit španělskou legislativu se směrnicemi Evropské unie o diskriminaci osob se zdravotním postižením, informoval server The Guardian.

„Minulost jsme nechali za sebou,“ řekl v reakci na zákaz Jesús Martín, ředitel Královské rady pro zdravotně postižené. Tato organizace plní také poradní funkci při ministerstvu sociálních věcí, které nový zákaz v parlamentu prosadilo.

Podle Martína byli lidé s trpasličím vzrůstem při představeních vystavováni posměchu. V hledišti navíc často bývaly i děti, které tak získávaly nevhodné společenské návyky směrem ke zdravotně postiženým lidem.

Ovšem sami účinkující v představeních, která jsou v prvé řadě show a žádná zvířata ani lidé v nich neumírají, to vidí přesně opačně. Několik se jich dokonce před parlamentem sešlo, aby vyjádřili protest.

„Politici jsou přesvědčení, že se nám lidé vysmívají, ale je to přesně naopak. Respekt, jaký k nám mají, je impozantní,“ řekl agentuře EFE jeden z „toreadorů“ Daniel Calderón.

Španělský soud zakázal sousedským komunitám nařizovat nudismus

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám