Hlavní obsah

Ve třípokojovém bytě žije s rodinou šestimetrový obr

Novinky, nčs

Když si jednatřicetiletý Brit Marcus Hobbs pořídil před osmi lety krajtu tmavou, netušil, že jednou bude majitelem takto obřího exempláře. Krajta Hexxie totiž dorostla neobvyklé délky okolo šesti metrů a žije společně s Hobbsem a jeho rodinou ve třípokojovém bytě.

Foto: Profimedia.cz

Hexxie měří okolo šesti metrů a váží zhruba metrák.

Článek

Chov šestimetrové krajty ve třípokojovém bytě není úplně jednoduchý. Hobbs, povoláním IT pracovník, je navíc otcem dvou malých dětí, na které by krajta mohla zaútočit. To však její majitel odmítá, přesto raději hada nevytahuje v přítomnosti dětí.

Uživit hada není zrovna nejlevnější záležitost. Hexxie si totiž dopřává k obědu králíky, telata, kozy či prasata, které nakupuje Hobbs od místních farmářů. Jednou za měsíc pak musí po hadovi uklidit plný pytel exkrementů.

Partnerka si zvykla

Je dost dobře možné, že Hexxie je v současné době největší krajta tmavá na světě. Zatímco běžně dorůstá tento had délky okolo 3,5 metru, Hexxie měří okolo šesti metrů.

Foto: Profimedia.cz

Hobbs se s hadem pravidelně mazlí.

Oficiální měření však zatím její majitel odmítá, protože podle jeho slov stále roste. „Když jsem si ji pořizoval, věděl jsem, že bude velká, ale že dorostla takových rozměrů, to všechny šokovalo,” říká chovatel, který by rád lidem, kteří mají z hadů obavy, vysvětlil, že není čeho se bát.

„Kdokoli za mnou může přijít a rád mu budu celý den vyprávět o hadech, aby lidé pochopili, že se nás nesnaží zabíjet,” říká Hobbs, jehož vášní jsou plazi obecně, což už akceptovala i jeho partnerka Amy.

Foto: Profimedia.cz

Chovatel je otcem dvou dětí.

„Prvního hada jsem měl, když mi bylo 13 let. Od té doby mě naprosto fascinují,” prozrazuje Brit, který k chování nejedovatých hadů nepotřebuje žádnou speciální licenci. „Licence navíc stojí spoustu peněz a nedokáže odlišit nezodpovědné chovatele,” tvrdí.

Půltucet králíků

A jestli hrozí úprk hada? „Myslím si, že když Hexxii otevřu dvířka, tak ani nikam nebude chtít zmizet. Je jí uvnitř terária dobře. Hadi nejsou jako psi, netrpí žádným pocitem nudy a nepotřebují zábavu,” vysvětluje Hobbs, jenž však raději odmalička krajtu bere do rukou, aby si zvykla na lidskou přítomnost.

„Když navštívíte zoo, had tam bude sice mít větší prostor, stejně ale bude stočený někde v úkrytu. Mají jednoduchý mozek. Potřebují jen jídlo, vodu a teplo a jsou šťastní,” dodává chovatel, jenž se snaží náklady na chov snižovat i díky místním farmářům. Ti mu věnují například mrtvé králíky, kterých Hexxie na posezení slupne i půltucet.

V bytě kromě Hobbse, jeho partnerky Amy, dvou dětí a Hexxie žije také další had Monty a dva psi.

Reklama

Výběr článků

Načítám