Hlavní obsah

V sítích ilegálních rybářů uvízla vzácná totoaba

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizaci Sea Shepherd (Mořský pastýř) se ve spolupráci s mexickým námořnictvem podařilo zachránit ze sítí ilegálních rybářů exemplář kriticky ohrožené ryby jménem totoaba. Loď ochránců přírody hlídkovala 30. prosince v Kalifornském zálivu, když narazila na pytláky snažící se rychle vytáhnout plné sítě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Organizace Sea Shepherd zachránila před pytláky ohroženou totoabuVideo: Sea Shepherd/Sam Rose Phillips/Jack Hutton, Reuters

 
Článek

Loď ochranářů v sobotu hlídkovala na území chráněných sviňuch, kterým hrozí vyhubení, když si posádka všimla rybářského člunu vzdáleného necelou námořní míli (zhruba 1,8 kilometru). Ochránci vyslali dron, aby mohli pytláky spolehlivě identifikovat.

Záběry z dronu odhalily rybáře, kteří se urychleně snažili vytáhnout sítě s úlovkem. Jeden z pytláků pak na dron začal i střílet. Kapitán lodě ochranářů proto okamžitě informoval mexické námořnictvo, které vyslalo své lodě a pytláky dopadlo.

Posádce lodi organizace Sea Shepherd se mezitím povedlo ze sítí vyprostit živou totoabu. Tato ryba, celým jménem Totoaba macdonaldi, je rovněž kriticky ohroženým druhem, který se vyskytuje pouze ve vodách Kalifornského zálivu.

V Číně je to exkluzivní pochoutka

Ryba může dorůst délky až dvou metrů a dosáhnout hmotnosti až sto kilogramů. Celou její populaci ohrožuje zejména fakt, že do delty řeky Colorado, která se vlévá do Kalifornského zálivu, nepřitéká téměř žádná čistá voda. Salinita v deltě se proto zvyšuje a vytváří tak pro totoaby nehostinné podmínky.

V roce 1975 byl lov totoaby zakázán, ryba je však stále vítaným cílem pytláků. Jen její plovací měchýř má na černém trhu v Americe hodnotu až 5000 dolarů (zhruba 106 000 korun). V Asii, kde jsou měchýře totoaby považovány za pochoutku, která pomáhá zvyšovat plodnost, pak cena dosahuje až dvojnásobku.

Kontroverzní ochránci mořského života

Organizace Sea Shepherd byla založena v roce 1977 Paulem Watsonem, který odešel od hnutí Greenpeace, protože jejich akce, zejména proti velrybářům, považoval za málo důrazné.

Kontroverzní organizace má k dispozici čtyři plavidla, a kromě hlídkové činnosti rovněž neváhá poškozovat v přístavech velrybářské lodě, najíždět do rybářských plavidel nebo zabírat sítě.

Finančně je organizace podporována celebritami a podnikateli. Některé státy, mezi nimi například Japonsko, organizaci označují za ekoteroristy. V oblasti Kalifornského zálivu v současnosti hlídkují dvě plavidla, třetí loď Sea Shepherd je na cestě.

Reklama

Výběr článků

Načítám