Hlavní obsah

V Salvadoru zemřela zřejmě nejstarší žena světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN SALVADOR

Pravděpodobně nejstarší žena na světě zemřela tento týden v Salvadoru. Cruz Hernándezové bylo podle úředních dokladů 128 let. Byla tedy o šest let starší než Francouzka Jeanne Calmentová, která před deseti lety zemřela ve věku 122 let a byla dosud zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

Článek

Hernándezová podle lékaře zesnula ve čtvrtek. Po obědě ve svém křesle usnula. Navěky. Pohřbena byla v pátek.

"Máma obce" sice nevlastnila rodný list, ale podle svého občanského průkazu se narodila 3. května 1878 v jedné z centrálních provincií středoamerické země. Tam se jí také narodilo 13 dětí. Měla rovněž na 60 vnoučat, 80 pravnoučat a 25 prapravnoučat.

Až do svých sta let pracovala jako porodní asistentka. Stala se svědkem narození snad celé své vesnice San Agustín v provincii Usulután. Byla u více než tisícovky porodů. Poslední měsíce však většinu času prodřímala ve svém skromném domku. Zhruba polovina příbuzných, stovka lidí, se zúčastnila pohřebního obřadu.

Nejen její blízcí, ale i další obyvatelé se domnívají, že tajemství jejího věku spočívalo v její zálibě v neobvyklé kombinaci pěti syrových vajec a tří piv denně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám