Hlavní obsah

V Přerově závodily lodě s dračími hlavami

– Přerov
Právo, Jiří Růžička

Více než padesát posádek závodilo od sobotního rána na kánoích s dračími hlavami a ocasy na Laguně v Přerově. Závody doprovázelo hlasité bubnování, které udávalo rytmus pádlování. Závody dračích lodí přilákaly tisíce diváků.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Závody dračích lodí se konaly v Přerově letos už posedmé.

Článek

Festival dračích lodí se v Přerově uskutečnil již posedmé a patří mezi největší sportovní akce v regionu. Jen závodníků je přes 1300. „Na lodi je celkem 20 pádlujících, jeden bubeník a jeden kormidelník. Kromě nich mají týmy i své náhradníky,“ uvedl hlavní pořadatel závodu Zbyněk Zbytovský ze sportovního klubu Moravian Dragons.

Rituál pro bubeníky

Dračí lodě jsou dlouhé 12,5 metru s hmotností zhruba 300 kilogramů. „Nejdůležitější je, aby všichni na lodi pádlovali ve stejný okamžik. Důležitý je tak bubeník, který udává rytmus. Dokáže je i vyhecovat,“ řekl Zbytovský.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na dračích lodích závodilo od sobotního rána v Přerově více než 1300 nadšenců. Rytmus pádel určovali bubeníci.

Dračí lodě lákají především party kamarádů či větší kolektivy. Na vodu se tak v Přerově vydaly kolektivy škol, čistě ženské posádky dračic, družstva dobrovolných hasičů, kluby přátel z některých hospůdek, či třeba reprezentace přerovského magistrátu.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na dlouhých kánoích pádlovali studenti, kamarádi z hospod, dobrovolní hasiči, nebo třeba ženské posádky dračic a tygřic jako o život.

Závody čínských dračích lodí mají mytický základ v období před dvěma tisíci lety. Legenda podle ČTK vypráví o básníku, válečníkovi a filozofovi, který spáchal kvůli zármutku nad tehdejší korupcí sebevraždu skokem do řeky Milo. Když se o tom doslechli jeho přátelé, vypluli na svých rybářských lodích po řece a hledali jeho tělo. Aby zaplašili dravé ryby, bubnovali ve svých lodích a bušili do hladiny řeky pádly.

Od těch dob si Číňané každoročně připomínají smrt básníka slavností dračích lodí ve výročí jeho smrti, pátý den pátého čínského měsíce.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Před startem lze na chviličku draka osedlat na břehu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám