Hlavní obsah

V olomoucké zoo uhynul žralok, jeden z nejstarších v Evropě

– k

V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce uhynula 24letá samice žraloka černoploutvého, která patřila mezi pět nejstarších žijících v evropských zoo. Zvíře spatřil ošetřovatel v pátek v ranních hodinách na dně mořského akvária bez známek života. Právo o tom informovala mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Foto: Zoo Olomouc

Žraločí samice se dožila 24 let.

Článek

„V naší zoo samice plavala od roku od roku 1998. Byla tady tedy v mořském akváriu od počátků jako zakládající členka skupiny. Do poslední chvíle se těšila dobré kondici úměrné věku, ještě včera žrala a plavala,“ uvedl zástupce vedoucího pavilonu šelem a mořských akvárií Josef Drtil.

Žraločí samice zoo neopustí ani po smrti. „Jelikož je se zoo spjatá neodmyslitelně, zůstane u nás i nadále. Po preparaci se s ní v rámci edukace budou moci návštěvníci znovu setkat,“ doplnil Drtil.

Olomoucká zoo se chovem těchto paryb zabývá od 90. let. „Jedna z původních samic je v zoo dodnes,“ konstatovala mluvčí.

Foto: Zoo Olomouc

Akvaristika má v olomoucké zoo dlouholetou tradici.

Žralok černoploutvý patří k rychlým plavcům, kteří žijí v mělkých lagunách v okolí korálových útesů a mangrovech v indicko-pacifické oblasti. Přes Suezský průplav vypluje občas i do Středozemního moře.

„Proniká do hloubek až 75 metrů, mláďata se vyskytují v mělčích vodách. Člověka napadá spíše výjimečně, a to většinou tehdy, když si splete jeho nohy s rybami. Jinak upřednostní menší druhy ryb, korýše a hlavonožce,“ podotkla Gronská.

Žraloci v nezvyklé roli kořisti. Rádi si na nich smlsnou tuleni

Koktejl

Akvaristika má v Zoo Olomouc velmi dlouhou tradici. První akvarijní expozice vznikla již koncem roku 1962 v pavilonu opic. Po přestavbě pavilonu šelem koncem osmdesátých let se v něm vybudovalo šest akvárií o celkovém objemu 11 000 litrů vody a akvarijní expozice se přesunula sem. Později přibyla další nádrž o objemu 7000 litrů.

Od poloviny 90. let docházelo k postupné přeměně sladkovodních akvárií na mořská. „V roce 1999 mohli návštěvníci obdivovat první obří mořské akvárium o objemu 17 000 litrů, v němž se proháněli právě žraloci černoploutví. V roce 2003 byla do provozu uvedena největší mořská nádrž o objemu přes 40 000 litrů vody, do níž byli přemístěni dva z těchto žraloků. V roce 2005 zatraktivnilo prostory vstupu do zoologické zahrady další mořské akvárium, a tím bylo rozšiřování akvarijní expozice prozatím ukončeno,“ doplnila Gronská.

Reklama

Výběr článků

Načítám