Hlavní obsah

V Londýně se konalo mistrovství světa v šachu pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šachy jsou považovány za odvětví sportu, při kterém se hráči příliš fyzicky nenadřou. To však neplatí pro turnaj World Dive Chess Championship, který v sobotu hostilo hlavní město Anglie. Šachové partie se totiž odehrávaly pod vodní hladinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mistrovství světa v šachu pod vodouVideo: Reuters

 
Článek

Pravidla hry jsou ve své podstatě stejná, podmínky jsou však o něco náročnější, protože se šachy nacházejí na dně bazénu. Hráč má navíc na každý tah pouze takový čas, jak dlouho dokáže pod vodou zadržet dech. Jakmile se vynoří, pokračuje ve hře jeho soupeř.

Jedna hra trvá zhruba 30 až 40 minut, výjimkou však nejsou ani hodinové souboje.

Neobvyklou formu deskové hry vymyslel před několika lety americký šachista Etan Ilfeld, který chtěl do hry přidat fyzický element a udělat ji o něco zábavnější.

„Byl bych na sebe pyšný, kdybych byl mistrem světa v čemkoliv. A být mistrem světa v šachu pod vodou je skvělé. Je to ujeté, ale je to velká zábava,“ svěřil se agentuře Reuters letošní vítěz Rajko Vujatovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám